Matematikprofessorn: Smittspridningen kan öka om restriktionerna ignoreras

Uppdaterad
Publicerad

Smittan kan öka om vi inte tar hänsyn till myndigheternas rekommendationer att hålla avståndet. Det säger Tom Britton, professor i matematik, när han förklarar virusets reproduktionstal.

R-talet, eller reproduktionstalet, visar hur många personer varje smittad själv smittar i genomsnitt. R-talet för corona-epidemin ligger nu i Sverige strax under 1. Det betyder att varje person som är smittad i genomsnitt smittar under en person.

– Om varje person smittar mindre än en person då kommer epidemin att klinga av, säger Tom Britton, professor i matematik.

Men det finns exempel på att r-talet kan svänga. Nu senast i Tyskland, till exempel, där r-talet har ökat till 1,1 enligt den federala smittskyddsmyndigheten RKI från att några dagar tidigare ha legat på 0,83.

R-talet under ett

I början av april låg r-talet i Sverige 1,4. I slutet av april låg det på 0,85.

– Ingen vet exakt vad som händer när man lättar på restriktioner. Men stiger r-talet tar smittspridningen fart, säger han i Aktuellt

När restriktionerna väl lättar i Sverige kan man hoppas på att immuniteten ökat vilket skulle hålla ner r-talet, förklarar Tom Britton.

– Men om folk struntar i restriktionerna, vilket det rapporteras om, drar det upp reproduktionstalet.

Skriver ner sin dödsprognos

Tom Britton har med hjälp av tidigare uträkningar bedömt att 8 000 till 20 000 personer kan komma att dö i Sverige i covid-19.

– Det finns vissa nya forskningsrön som visar att flockimmunitet kanske inträder tidigare än vad man tidigare trott. Det skulle betyda att färre kommer att dö, säger han i Aktuellt.

Om de nya rönen stämmer bedömer han att dödstalet istället kommer hamna mellan 6 000 och 14 000 personer.

– Så en aningen mindre mörk bild i nuläget, säger Tom Britton

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.