Foto: TT

Matinköp stor klimatbov

Publicerad

Att ta bilen till mataffären är dåligt för klimatet, men placeras butikerna bättre kan vår klimatpåverkan minskas avsevärt.

Undersökningen, som har gjorts av forskare vid Högskolan Dalarna och HUI Research, före detta Handelns utredningsinstitut, bygger på mätningar av konsumenternas inköpsresor i Borlänge med omnejd i Dalarna.

Den genomsnittlige kunden som tar bilen till Borlänge centrum eller till Kupolen, ett centralt placerat köpcentrum, kör bilen cirka 4 kilometer.

Men om kunden däremot kör till ett externt köpcentrum ökar resvägen i genomsnitt med 2,5 kilometer. Detta medför en ökning av koldioxidutsläppen med cirka 60 procent.

Klimataspekt viktig

Forskarna konstaterar dock att detta är en miljökostnad som inte känns i plånboken för konsumenten. I stället borde klimataspekterna tas med i planeringen vid placering av nya butiker och köpcentra.

Om butikerna placerades på bästa sätt ur miljöhänseende skulle de totala koldioxidutsläppen kunna sänkas med 22 procent.

Siffran gäller för Borlänge, men är sannolikt giltig för hela landet. Klimatvinsterna skulle med andra ord vara betydande.

Växthusgasutsläpp

Visa

 * De svenska utsläppen av växthusgaser hör till de lägsta i den industrialiserade delen av världen. Enligt den senaste beräkningen från Naturvårdsverket var utsläppen år 2012 57,8 miljoner ton.

 * Nästan en tredjedel av detta, 30,8 procent, härrör från vägtrafiken. Enbart personbilarna svarade för 11,1 miljoner ton eller 19,2 procent av de totala växthusgasutsläppen.

Källa: Naturvårdsverket (TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer