Matkedja börjar sälja vin

Uppdaterad
Publicerad

City Gross kommer börja erbjuda möjligheten att beställa vin. Över gränsen, säger Systembolaget.

Vinköpsmöjligheten ska gälla dem som köper matkedjans färdigpackade matkassar via internet. Kedjan gör det via ett samarbete med det danska företaget Winefinder, skriver Expressen.

– Vi vet att många av våra matkassekunder vill kunna kombinera mat och kvalitetsviner, och det är därför vi erbjuder möjligheten, säger City Gross ansvariga för mat och vin, Carola Grahn, till tidningen.

Systembolagets vd Magdalena Gerger anser att konkurrensen är problematisk och ”långt över gränsen”. Hon vill nu se en tydligare lagstiftning.

– Systembolaget kommer att lyfta det här med regeringen, säger hon till Expressen.

”Vi följer reglerna”

Det är enbart kunder som prenumererar på City Gross matkassar som kan beställa vinet. Prenumeranterna kan beställa vinpaket som innehåller 6-12 flaskor, som är anpassade efter säsong och innehåll i matkassen. Vinpaketet levereras tillsammans med matkassen till hemmet, eller så kan kunden hämta ut varorna i butiken.

Enligt Carola Grahn har upplägget granskats av företagets jurister.

– Vi följer de regler och föreskrifter som finns kring det här.

Urvalet av viner har gjorts av Winefinders vinkommitté, som består av ett 15-tal sommelierer. Det kommer även att erbjudas alkoholfria vinpaket, samt champagnepaket.

Konceptet lanseras i dag och den första leveransen sker den 8 juli.

Professor: ”Tveksamt om det är lagligt”

Ulf Bernitz, professor i Europarätt vid Stockholms universitet, är tveksam till om City Gross vinerbjudande är lagligt.

– Det som gör att jag är tveksam till det här är att det är ett svenskt företag som kopplar ihop det med sin vanliga försäljning.

Berlitz hänvisar till EG-domen från 2007 som har gjort det möjligt för konsumenter att privatimportera vin från andra EU-länder.

– Det finns ju olika vinfirmor som marknadsför sig mot svenska privatpersoner och det är lagligt. Men här driver man saken ett stycke till, vad jag kan begripa, och det får ju mer prägeln av att det är ett svenskt företag som organiserar en försäljning.

– Om det verkligen är inom lagens råmärken eller inte, det kan jag inte bedöma.

Systembolaget: ”Allvarlig situation”

Systembolagets vd Magdalena Gerger tycker att situationen är allvarlig. Hon menar att City Gross agerande visar att lagen lämnar en öppning som kan få förödande konsekvenser.

– I Sverige är ju alla överens om att det är Systembolaget som ensamma ska ska sälja all alkohol, för folkhälsans skull. Nu tolkar City Gross det som att de kan sälja, och det visar att det finns en öppning som måste stängas till.

Gerger hänvisar till en undersökning som Handels Utredningsinstitut (HUI) nyligen gjort, som visar att alkoholförsäljningen på nätet bedöms öka framöver.

– Om den här lagproblematiken inte täpps till så kommer en stor andel av alkohol i Sverige i framtiden att säljas av sådana här aktörer som driver mer försäljning, och fler ungdomar kommer att fara illa.

Hon tycker att lagen nu måste förtydligas.

– Min, och andras förväntan är att riksdagen sätter ner foten och bestämmer hur alkohol ska säljas.

Vinimport

Ett beslut i EG-domstolen 2007 har gjort det möjligt för konsumenter att privatimportera vin från andra EU-länder trots det alkoholmonopol som vi har i Sverige. Beslutet gjorde det även möjligt för utlandsbaserade företag att hjälpa svenskar att importera vin utan inblandning från Systembolaget. Detta under förutsättning att man följer de försäljningsregler som gäller för Systembolaget med ålderskontroll vid köp- och leveranstillfälle.

Domstolen ansåg att det svenska importförbudet av alkohol inte var förenligt med EU:s regler om fri rörlighet för varor. Den har kommit att kallas Rosengrensdomen, efter privatpersonen Klas Rosengren, som drev ärendet till EG-domstolen.

I vilken grad domen får tillämpas för försäljning av alkohol via direktimport råder det delade meningar om.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.