Mats Knutson: Anna Kinberg Batra öppet självkritisk

Uppdaterad
Publicerad

Anna Kinberg Batras öppna självkritik gör att hon går stärkt ur talet på partikongressen. Samtidigt spelar det ingen roll om opinionssiffrorna fortsätter att sjunka, menar SVT:s politiske kommentator Mats Knutson.

– Det som kommer att ha betydelse är om hon lyckas vända den nedåtgående trenden.

Moderaternas Sverigemöte pågår för fullt i Karlstad och på lördagsförmiddagen var det dags för Anna Kinberg Batra att hålla sitt tal.

SVT Nyheters inrikespolitiske kommentator Mats Knutson konstaterar att partiledaren inte har gett upp, trots sviktande opinionssiffror. Han menar att hon tar krisen på allvar.

M-ledaren Anna Kinberg Batras avgång

– Ja, det tvingas hon att göra. Opinionsmätningar viftas ofta bort av partierna, men är egentligen kallt stål. Det styr mycket av humöret inom partiet. Ett parti i medgång utstrålar en helt annan självsäkerhet än ett parti i motgång, säger han.

I salen fanns 1.500 moderater, bland annat kommun- och landstingspolitiker.

– När valet närmar sig börjar de tänka på sina egna positioner. Vad ett valresultat ska leda för deras fortsatta politiska arbete. När den nervositeten kommer kan det bli svårt för partiledaren om hon inte lyckas vända det här.

Fokuserar på arbetslinjen

Anna Kinberg Batra har tidigare fått intern kritik för att lägga fram en mängd olika förslag, och jämförts med en popcornmaskin.

– Nu fokuserar hon väldigt tydligt på arbetslinjen och integrationspolitiken. När det gäller maktpolitiken var hon också tydlig med att SD-utspelet ligger fast, säger han, och syftar på att partiledaren tidigare sagt att man är beredd att samarbeta med Sverigedemokraterna i riksdagen.

Att Moderaterna nu försöker profilera sig som Sveriges arbetarparti hänger sannolikt samman med att det var arbetsfrågan som bar partiet till makten 2006, menar han.

– Mellan 2010 och 2014 tappade man fokus här, det var andra frågor som blev viktiga för väljarna. Nu med tanke på integrationsdebatten och det stora utanförskapet som finns försöker man göra det till en ny huvudfråga.

Går stärkt ur talet

Mats Knutson tror att Anna Kinberg Batra går stärkt ur talet, eftersom hon är öppet självkritisk. Samtidigt har talet ingen betydelse i det långa loppet. Det som är viktigt är om hon lyckas vända den nedåtgående trenden. I SVT/Novus senaste mätning backar Moderaterna till 18 procent av väljarstödet.

– Om hon inte lyckas med det kommer det inte spela så stor roll vad hon har sagt här på Sverigemötet i dag.

Mats Knutson menar att opinionsläget skapar en oerhörd press på partiledningen. Partiet har de sämsta opinionsiffrorna på 15 år.

– Det har redan hörts vissa spridda krav på hennes avgång. Fortsätter den här negativa trenden kommer vi att få mer namnkunniga personer som går ut och talar om behovet av en ny partiledare.

Han tror att Moderaterna kommer att fortsätta positionera sig i en mer konservativ riktning.

– Vi har sett det i försvarspolitiken, på migrationsområdet, i integrationspolitiken, i frågor som rör rättspolitiken. Det blir fortsatt fokus på jobbpolitiken.

Flera frågor skaver

Samtidigt finns det frågor som skaver. Det handlar ytterst om regeringsfrågan, där man är oenig inom Alliansen. Moderaterna och Kristdemokraterna vill lägga fram en gemensam alliansbudget redan i höst medan Centerpartiet vill ta halva steget och Liberalerna säger nej till båda förslagen.

LÄS MER: Ny budgetrysare väntar regeringen

Det finns också en djup oenighet om man ska välta regeringen före valet, samtidigt som det saknas tydliga besked om hur man ska bilda regering om man hamnar i ett osäkert parlamentariskt läge efter valet.

– Det är problematiska frågor som Anna Kinberg Batra och hennes övriga allianskolleger kommer att fortsätta att få.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

M-ledaren Anna Kinberg Batras avgång

Mer i ämnet