• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Sörby, i Örebro kommun, Örebro län. Det brinner i en byggnad på Restalundsvägen 20 med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Örebro.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Avgår Märta Stenevi för att föregå kritik? Hör Mats Knutson svara på tre frågor om Miljöpartiets språkrörs avgång. Foto: SVT

Mats Knutson: ”Föregriper eventuell kritik”

Uppdaterad
Publicerad

Att Märta Stenevi avgår som Miljöpartiets språkrör var lika väntat som oväntat, menar SVT:s politiska kommentator Mats Knutson.

Det har riktats kritik mot hennes ledarstil, och en utredning väntas presenteras i dagarna.

– Man kan väl förmoda att genom att avgå i dag föregriper Märta Stenevi den eventuella kritik som framförs i den här utredningen.

Märta Stenvi meddelade på fredagen att hon avgår som språkrör för Miljöpartiet. Det efter en obestämd tids sjukskrivning.

Enligt SVT:s politiska kommentator Mats Knutson var fredagens besked både väntat och oväntat.

– Att hon avgår just idag kanske inte är någon tillfällighet. Den interna utredning som har gjorts inom partiet av hennes sätt att leda partiet skulle presenteras den här helgen, säger han.

”Hemlighetsmakeri” kring utredningen

Det har varit mycket ”hemlighetsmakeri” kring utredningen, säger Knutson vidare. Den skulle eventuellt presenteras muntligen för den yttersta partiledningen i dag eller i morgon.

– Man kan väl förmoda att genom att avgå i dag föregriper Märta Stenevi den eventuella kritik som framförs i den här utredningen, säger Mats Knutson och fortsätter:

– Sen är det väl så att hon nog tagit skada av den debatt som har varit under hösten. Inte minst då den kritik som kommit internt mot hennes sätt att leda.

Olika syn inom partiet

Det finns även en diskussion inom Miljöpartiet som blev tydlig under Daniel Helldéns valprocess, säger Mats Knutson.

– Det finns olika syn inom partiet på hur man ska inrikta politiken.

Märta Stenevi vill bredda partiets fokus med rättvisefrågor, HBTQ-frågor och migrationsfrågor. Daniel Helldén har mer riktat fokus på miljö- och klimatfrågan, enligt Knutson.

– Det fanns länge en diskussion om att Märta Stenevi inte ville ha Helldén vid sin sida som språkrör. Att hon egentligen ville ha en annan kandidat.

Härnäst kommer partiet kalla till en extra partikongress för att välja en efterträdare.

Se hela SVT:s livesändning om Märta Stenevis avgång här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.