SVT:s inrikespolitiske kommentator Mats Knutson kommenterar Anna Kinberg Batras avhopp. Foto: SVT/TT

Mats Knutson: Inte oväntat att Anna Kinberg lämnar politiken

Uppdaterad
Publicerad

Anna Kinberg Batra lämnar politiken. Inte särskilt oväntat, menar SVT:s politiska kommentator Mats Knutson.

Var det oundvikligt att Kinberg Batra skulle lämna riksdagen?

Ja, på något sätt. Partiledare som avgår eller tvingas avgå brukar lämna riksdagen och partipolitiken. Det var inte oväntat, även om hon är betydligt yngre än de flesta partiledare som lämnar.

Hade hon kunnat stanna kvar?

Rent formellt naturligtvis, men det hade dock varit mer överraskande. Det normala är att lämna, eftersom det kan vara problematiskt för en ny partiledare att ha en före detta partiledare i sin riksdagsgrupp. Men man kan ju göra en comeback i en annan regering, som Carl Bildt. Han kom tillbaka som utrikesminister efter att en gång ha lämnat som partiledare. Det är teoretiskt tänkbart att hon får en roll i en ny moderat regering, men jag tror inte det.  

Vad tror du att hon ska göra nu?

Hon har inte gett några som helst besked. Min gissning är lika god som någon annan. Andra tidigare partiledare har blivit rådgivare eller konsulter eller tagit styrelseuppdrag, möjligt är ju att hon gör något sådant.

Vad lämnar Anna Kinberg Batra för arv från sin tid som politiker?

Hon har varit partiledare så kort tid så det är svårt peka ut ett tydligt avtryck, men hon har fört Moderaterna tillbaka till en mer traditionell politik med en mer restriktiv syn på flyktingpolitiken och skärpt tonen i rättsfrågor. Hon har justerat den liberala tonen som rådde under Fredrik Reinfeldts ledning. Hon lär bli ihågkommen som den som la om migrationspolitiken, oavsett om det var hon själv som ville det eller inte.  

Vad blev hennes fall?

Efter beskedet i januari att partiet tappat ned till 15-16 procent skapades en väldig oro i partiet. Men tappet började redan långt tidigare – mellan 2010 och 2014 föll opinionssiffrorna från 30 till 23 procent eftersom Sverigedemokraterna plockade upp de konservativa och nationalistiska väljarna. Men när Kinberg Batra ändrade tonläge mot SD så skedde det akuta väljartappet av de mer liberala väljarna. Moderaterna verkar anse att det är en ledarfråga, eftersom partiet fortsätter i samma riktning. Anna Kinberg Batra hade svårt att ge konkreta besked om samarbete med SD och gav motsägelsefulla och tvetydiga svar.

LÄS MER: Anna Kinberg Batra lämnar politiken

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Moderaternas kris

Mer i ämnet