Mats Knutson: Löfven kan känna sig nöjd

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

När politikerna idag förklarar att nyvalet är inställt talar de gång på gång om ansvar och ansvarstagande. Men egentligen handlar det mest om att undvika ett val som alla är rädda att förlora på och där Sverigedemokraterna sett ut att bli de enda vinnarna.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Samtidigt innebär dagens uppgörelse att den svenska traditionen av konsensus och samförstånd åter manifesteras. I elfte timmen kunde de etablerade partierna lägga oförrätterna åt sidan och göra upp.

Visst har Stefan Löfven lämnat en rad olika besked i frågan sedan budgetkaoset inleddes. Han tvingas nu i allt väsentligt regera på en borgerlig budget, något han tidigare bedyrade att han aldrig skulle göra. En del förändringar kan han visserligen göra i vårpropositionen i april, men i huvudsak kommer den borgerliga budgeten att gälla under året.

Decemberöverenskommelsen

Kan känna sig nöjd

Ändå kan Stefan Löfven känna sig nöjd idag. Stödet för Socialdemokraterna har ökat under regeringskrisen. Hans tal om samarbete vinner uppenbart gillande bland väljarna. När nu nyvalet är inställt kan han därför kalla detta en framgång.

Samtidigt innebär dagens besked att Löfven kan andas ut.

Nyvalet hade kunnat bli en rysare för regeringen, trots att Socialdemokraterna gått framåt i de senaste mätningarna. Men både Miljöpartiet och Vänsterpartiet har backat och risken var därför överhängande att valresultatet i mars skulle bli ungefär som det i september. Därmed skulle inte nyvalet ha löst dagens majoritetsproblem i riksdagen.

De borgerliga kan andas ut

Men allra mest andas nog de borgerliga partierna ut över dagens uppgörelse. Endast Centerpartiet har sett ut att vara moget för ett extraval. Kristdemokraterna till exempel har legat under riksdagsspärren i flera mätningar och Moderaterna är mitt inne i en omfattande intern restaureringsprocess efter höstens valförlust.

Fredrik Reinfeldt snabba sorti var möjligen bra för honom själv men gjorde partiet oförmöget att hantera en politisk kris av denna omfattning. Anna Kinberg Batra är ännu inte vald och när både Anders Borg och Carl Bildt har lämnat skutan är hon omgiven av i flera fall helt oprövade kort som dessutom är tämligen okända i breda väljargrupper.

SD kan gynnas

Sverigedemokraterna å andra sidan blir nu snuvade på det nyval partiet trodde sig ha tvingat fram. En misstroendeförklaring mot Stefan Löfven i dagens skede har inga möjligheter att lyckas.

Långsiktigt kan partiet dock gynnas av det som hänt. Att ändra spelreglerna i riksdagen på det sätt som nu sker kan ge intrycket att enda orsaken är att hålla Sverigedemokraterna borta från politisk makt. Det riskerar att skapa ökat politikerförakt och att Sverigedemokraterna växer i opinionen.

Dagens uppgörelse innebär också ännu ett steg mot minoritetsparlamentarism i Sverige. Minoritetsregeringar får större möjligheter att driva sina budgetar genom riksdagen. Sverigedemokraternas agerande i höstas har alltså lett till att de nu får svårare att sätta press mot en sittande regering.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Decemberöverenskommelsen

Mer i ämnet