Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Mats Knutson: ”Migrationsfrågan inte en framgångsväg för MP”

Mats Knutson: Migrationsfrågan inte en framgångsväg för MP

Publicerad

Migrationsfrågan är en fråga som har potential att spräcka regeringen, med stark symbolisk betydelse inom Miljöpartiet, men enligt SVT:s politiska kommentator Mats Knutson behöver inte övertygelse betyda framgång för partiet.
– Det är opionsmässigt inte en framgångsväg för Miljöpartiet, säger han.

Med halvtid till nästkommande riksdagsval deltar Miljöpartiets språkrör Per Bolund i SVT:s Aktuellt i en partiledarutfrågning. Bland andra ämnen diskuterades migrationsfrågan.

– Hela migrationsfrågan har spelats upp som en stor konflikt inom regeringen. Per Bolund signalerar att Miljöpartiet allra helst vill nå en uppgörelse och lösa den frågan, säger Mats Knutson.  

– Det är uppenbart att det han säger i så fall skulle leda till att Socialdemokraterna skulle tvingas kompromissa och frågan är hur långt de vill det. Visserligen kan de då hålla ihop regeringen, med de riskerar också att förlora väljare inför nästa val, fortsätter han.

Varför riskerar partiet sitt regeringsinflytande för migrationsfrågan? 

– Därför att migrationsfrågan har en sådan symboliskt stark betydelse, det finns en sådan övertygelse i den frågan inom partiet. Sedan är det opionsmässigt ganska klart att detta inte är en framgångsväg för MP. De har förtroende i klimatfrågan, inte i migrationsfrågan i breda väljargrupper. Desto mer man pratar om migration, desto större blir risken att de tappar ytterligare väljare, säger Mats Knutson.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer