”Nyamko Sabuni är en tydlig kontrast till både Björklund och inriktningen inom partiet”, säger SVT:s Mats Knutson. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Mats Knutson: ”Nyamko Sabuni behöver ta en vänstersväng för att ena Liberalerna”

Uppdaterad
Publicerad

Nyamko Sabuni är en tydlig kontrast till Jan Björklund – och valet av henne som partiledare kan vara en sista utväg för Liberalernas fortsatta överlevnad. Nu måste hon ta en vänstersväng för att ena ett splittrat parti. Det säger Mats Knutsson, SVT:s inrikespolitika kommentator, efter Erik Ullenhags besked om att ge upp kampen om partiledarposten.

Är Sabuni klar som partiledare nu i och med Ullenhags besked?

– Ja. Så länge det inte plötsligt inträffar något oväntat, någon skandal, men det finner jag osannolikt när det gått så lång tid. Nu är det helt klart att Nyamko Sabuni blir partiledare, säger Mats Knutsson på tisdagseftermiddagen med anledning av Erik Ullenhags besked om att han kastar in handduken.

”Tillhör kravliberalerna”

Vad tror du om Sabunis chanser att ena ett splittrat parti?

– Det återstår att se. Liberalerna har varit splittrat under en lång tid mellan två sidor. Å ena sidan kravliberaler som företräder en tuffare, mer högerorienterad politik. Å andra socialliberaler, som har en mjukare framtoning med en traditionell socialliberal inriktning. Det blir väldigt svårt för Sabuni att ena de här två sidorna – varken Lars Leijonborg eller Jan Björklund lyckades med det.

– Sabuni tillhör kravliberalerna och för att lyckas med uppdraget måste hon förflytta sig och visa de socialliberala att även de hör hemma i partiet. Något förenklat behöver hon ta en vänstersväng nu för att överbrygga den konflikt som splittrar partiet.

SVT:s Mats Knutson. Foto: SVT

”En sista utväg”

Varför fick Sabuni mest stöd?

– EU-valet blev en total chock för Liberalerna. Visst hade det gått dåligt i opinionen tidigare, men EU-profilen är kanske en av de viktigaste frågorna som man drivit under Jan Björklunds tid som partiledare. Att då vara några millimeter från att åka ur EU-parlamentet blev någon typ av alarmklocka inom partiet. Plötsligt insåg man att det var vinna eller försvinna.

– Nyamko Sabuni väntas stå för något helt annat. Hon är en tydlig kontrast till både Björklund och inriktningen inom partiet. Nu satsar Liberalerna allt på ett kort, och jag tror man hoppas på att hon ska kunna göra något liknande som Ebba Busch Thor lyckats med för Kristdemokraterna. Det är en sista utväg för Liberalerna tror jag, och det var det som gjorde att man till slut landade i valet av Sabuni.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer