SVT:s inrikespolitiska kommentator Mats Knutson. Foto: SVT

Mats Knutson: ”Det är en politisk knall”

Publicerad

ANALYS · Att Kristdemokraterna river upp Decemberöverenskommelsen är inget annat än en sensation, menar SVT:s inrikespolitiske kommentator Mats Knutson. Nu kan det bli politiskt kaos, anser han.

Kristdemokraternas beslut på rikstinget under fredagen gör att Decemberöverenskommelsen har fallit. SVT:s inrikespolitiske kommentator Mats Knutson menar att svensk politik nu går in i ett osäkert skede.

”En sensation”

– Det är en politisk knall. DÖ skulle hjälpa regeringen i tillvaron i riksdagen. Den inrättades i december och avsikten var att den skulle hålla i åtta år. Att det nu står klart att den rivs upp av Kristdemokraterna är inget annat än en sensation. Det kastar in svensk politik i ett helt annat, mycket osäkert läge, säger Mats Knutson i SVT Rapport.

KD-ledaren Ebba Busch Thor konstaterade kort efter omröstningen att DÖ har fallit. Sedan sade även Moderatenas Anna Kinberg Batra och övriga alliansledare att DÖ är upphävd.

Regeringens budget kan falla igen

Det innebär att läget är mycket osäkert, menar Mats Knutson.

– Vi vet att regeringen lagt sin budget och de fyra allianspartierna lagt sina separata motbudgetar. Men behandlingen av dem har inte inletts i riksdagen. Där finns en möjlighet för alliansen att gå ihop i en gemensam budget och låta den prövas i riksdagen. Får de stöd av SD så faller regeringens budget. Då har Stefan Löfven ingen ekonomisk politik och då blir det politiskt kaos.

Företrädare för KD har inte sagt mycket i frågan om ett eventuellt nyval. Moderaternas Anna Kinberg Batra bollar över nyvalsfrågan till regeringen.

”Kan bli nyval”

Ett nyval är en av flera möjligheter, säger Mats Knutson.

– Det kan bli nyval. Statsministern har den möjligheten. Man kan också tänka sig att regeringen avgår och företrädare för alliansen bildar en regering. Det här är kaossituationer som vi pratar om då, vi vet inte mycket om vad som ska hända.

– Det troligaste är att oppositionen håller fast vid sina enskilda budgetar för att inte skapa en nyvalssituation redan i höst. Väljer man att göra det så öppnar det för en annan möjlighet, till exempel att regeringen blir mindre beroende av Vänsterpartiet och får större möjlighet att bygga allianser över blockgränsen. Men allt är mycket oklart nu.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa skeenden”.

DÖ upphävd

Mer i ämnet