Mats Knutson: Kommer bli en veritabel rysare

Publicerad

Sverigedemokraterna klarade av den sista veckans negativa skriverier, men för KD kan det bli en omvänd Adaktusson-effekt, säger SVT:s politiske kommentator Mats Knutson om vallokalsundersökningen Valu. Hos Liberalerna blir det nervösa timmar fram tills valresultatet presenteras.
– Det kommer bli en veritabel rysare, säger Mats Knutson.

Sverigedemokraterna får 16,9 procent i Valu, vilket skulle innebära att partiet blir tredje störst och får ytterligare ett mandat i EU-parlamentet.

– Sverigedemokraternas uppgång är i särklass störst med över sju procentenheter. Partiet har uppenbarligen klarat krisen runt Peter Lundgren den sista valveckan, säger Mats Knutson.

Även Kristdemokraterna har fått dras med negativa rubriker den senaste veckan, men där verkar det ha fått konsekvenser. Partiet har legat på över 10 procent i opinionsmätningar, men får 7,5 procent i Valu.

– Förra valet talades det om en Adaktusson-effekt, att han drog in väljare till KD. Den här gången kan det omvända ha skett, att han skrämt bort väljare genom sitt sätt att rösta i abortfrågan i Europaparlamentet, säger Mats Knutson.

Moderaterna är näst största parti, efter Socialdemokraterna, i Valu och ökar med fyra procentenheter.

– Moderaterna har gjort en stark valspurt, säger Mats Knutson.

Liberalerna håller andan

För Liberalerna blir det enligt Valu halverat stöd, 4,4 procent, jämfört med EU-valet 2014, men partiet ligger över spärren på fyra procent och det jublades på partiets valvaka när undersökningen presenterades.

– Men med osäkerheten i mätningen kan de absolut inte andas ut än. Det kommer bli en veritabel rysare, säger Mats Knutson.

Feministiskt initiativ får under en procentenhet i Valu och blir då av med sitt enda mandat.

– Att Feministiskt initiativ åker ur är kanske inte så oväntat för det har alla opinionsmätningar visat, säger Mats Knutson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

EU-valet 2019

Mer i ämnet