SVT:s inrikespolitiska kommentator Mats Knutson. Foto: SVT

Mats Knutson: Regeringen har inte planerat för flyktingutvecklingen

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Flyktingkrisen i Sverige fördjupas nu. Regeringen och Migrationsverket saknar sängplatser till de tusentals flyktingar som varje vecka kommer till Sverige. Vid en snabbinkallad presskonferens uppmanade justitie- och migrationsminister Morgan Johansson statliga myndigheter och bolag att ställa upp med boenden där asylsökande kan inhysas. Varken regeringen eller Migrationsverket tycks ha varit förberedda på de proportioner som flyktingmottagandet har antagit.

Läget är uppenbart djupt krisartat. På annat sätt kan man inte tolka det faktum att migrationsministern och Migrationsverkets chef Anders Danielsson kallade till presskonferens sent på lördagseftermiddagen. Med bistra miner konstaterade de att det saknas förläggningplatser till de många asylsökande som kommer. Enligt migrationsministern rör det sig nu om mellan 1.200 och 1.500 flyktingar per dag. Morgan Johanssons budskap är att det nu behövs ”extraordinära insatser”.

Men frågan är hur långt de åtgärder räcker som presenterades på presskonferensen i Malmö. Anders Danielsson meddelade att Migrationsverket nu vill använda de omkring 10.000 evakueringsplatser som finns runt om i landet och som är tänkta att utnyttjas vid katastrofer. Men enkel matematik visar att i dagens läge kommer de platserna att vara slut efter drygt en vecka.

Vädjade till kommunerna

Danielsson uppgav också att Migrationsverket vill bygga 75.000 modulhus, men kunde inte ge några besked om när de kan stå klara. Han vädjade också till landets kommuner att börja förbereda sig för den lag som regeringen förbereder och som ska tvinga landets kommuner att ta emot flyktingar.

Migrationsministern å sin sida meddelade att regeringen nu vänder sig till myndigheter och statliga bolag för att be dem att ta fram förläggningslokaler. Frågan är varför denna inventering inte har satts igång tidigare.

Räcker inte särskilt långt

Morgan Johansson sade också att Migrationsverket nu ska ”intensifiera arbetet” med att avvisa personer som inte fått uppehållstillstånd i Sverige. Faktum är att hela 6.000 personer som redan fått avslag på sina asylansökningar bor kvar på Migrationsverkets anläggningar. Därmed upptar de platser som annars skulle kunna utnyttjas av de personer som nu anländer. Samtidigt kan man förstås konstatera att inte heller dessa 6.000 platser lär räcka särskilt långt i dagens ansträngda läge.

Varken regeringen eller Migrationsverket tycks ha varit förberedda på, eller ens räknat med, att flyktingströmmen skulle kunna anta de proportioner som nu har skett. Och de har definitivt inte planerat för att hantera en sådan utveckling.

Trevande agerande

Regeringens agerande under flyktingkrisen har varit trevande och trots flera presskonferenser har inte särskilt många konkreta åtgärder presenterats. Inte heller de förslag som lanserades på lördagseftermiddagen lär vara tillräckliga i det akuta läge som nu uppstått.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

#flykt

Mer i ämnet