Det hårda tonläget från Nyamko Sabuni har möjligheten att spräcka januariavtalet, det tror Mats Knutson. Foto: SVT

Mats Knutson: ”Sabuni surrar fast sig vid masten”

Publicerad

Nyamko Sabuni skrädde inte orden när hon i programmet ”30 minuter” menade att Stefan Löfvens och Annie Lööf bryter mot Januariavtalet. Ord som Mats Knutson tror kan göra att det blir svårt för L-ledaren att i framtiden backa gällande frågan om migrationen.

– Hon surrar fast sig ännu hårdare vid masten, sa Mats Knutson i Aktuellt.

Konflikten mellan Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni och statsminister Stefan Löfven (S) gäller migrationsförslag som regeringen i december skickade på remiss. Förslagen är mer liberala än de som den parlamentariska migrationskommittén tagit fram och enligt Nyamko Sabuni bryter de därför mot Januariavtalet.

I SVT-programmet ”30 minuter” fick både centerpartiets Annie Lööf och socialdemokraternas Stefan Löffven en känga av L-ledaren.

– Det är så fräckt! Det är respektlöst, sa Sabuni i programmet, och syftade på hur hon tycker de har skött samarbetet kring Januariavtalet.

”Söker en språngbräda ur januarisamarbetet”

SVT:s inrikespolitiska kommentator Mats Knutson tror att Liberalerna söker en språngbräda för att ta sig ur januarisamarbetet och att migrationsfrågan kan bli avgörande där.

– Man vet att migrationspolitiken är en brännande fråga som ger uppmärksamhet.

Se en längre analys av Mats Knutson i spelaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.