Mats Knutson: Sista varningen

Uppdaterad
Publicerad

Ett skarpt tillrättavisade och en sista varning. Så tolkar SVT:s inrikespolitiske kommentator Mats Knutson statsminister Fredrik Reinfeldts uttalande om Tobias Billström tidigare i dag.

– Det är en exceptionell uppläxning av en minister. Jag tolkar Fredrik Reinfeldts uttalande som en mycket skarp varning med innebörden att ”fortsätter du så här så får du gå”, säger SVT:s inrikespolitiske kommentator Mats Knutson.

Vill skjuta hål i bilden att regeringen flörtar med SD:s väljare

Reinfeldt riktade i sitt uttalande skarp kritik mot att Billström ska ha avvikit från den moderata migrationspolitiken och talade om att Billström måste arbeta för att ”återvinna sitt förtroende”.

– Det finns en bild att Billström den senaste tiden med sina uttalanden har skickat upp testballonger för att försöka flirta med Sverigedemokraternas väljare och att detta skulle vara sanktionerat av partiledningen. Den bilden vill Reinfeldt nu skjuta hål i, säger han. 

Reinfeldt i personligt möte med Billström

Migrationsministern har under den senaste tiden gjort flera uppmärksammade uttalanden, bland annat genom att i SVT:s Agenda uttrycka sig om invandrare i form av ”volym”. Reinfeldt ska också haft ett personligt möte med Billström där han kritiserat ministern för att vara dåligt förberedd för intervjuer, säger Knutson.

Tobias Billström, som sedan 2006 suttit i regeringen, har enligt Knutson haft en stark ställning inom partiet och anses vara kunnig och påläst.

– Att vara migrationsminister är en otacksam uppgift. Man skaffar sig fiender och arbetar ständigt på minerad mark. Reinfeldt anser att han under flera år hanterat den uppgiften bra och det räddar honom i dag. 

Kommer i dagsläget inte att avgå

Trots den hårda kritiken kommer Billström i dagsläget inte att avgå, tror Mats Knutson.

– Om han skulle avgå skulle Reinfeldt ha kallat till presskonferens och meddelat hans avgång. Istället valde statsministern nu att läxa upp honom. Men hans framtid som statsråd är högst oklar, Reinfeldts kritik försvagar Billströms ställning, säger Mats Knutson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kritik mot Billström

Mer i ämnet