Mats Knutson: ”Skandalen ger Stefan Löfven huvudvärk”

ANALYS · Skandalen kring Kommunal och bråket mellan utrikesminister Margot Wallström och fackförbundets ordförande Annelie Nordström ger statsminister Stefan Löfven huvudvärk. Turerna i den här affären riskerar att skada förtroendet för socialdemokratin och regeringen, men skandalen sätter också käppar i hjulet för Löfvens försök till omstart för regeringen.

Stefan Löfven har haft en bekymmersam tid som statsminister. I minoritet har han först tvingats se sin första budget röstas ner av riksdagen, Decemberöverenskommelsen falla och sedan haft att hantera en svår flyktingkris.

Stefan Löfven tog en lång julledighet, men i onsdags var han tillbaka i årets första partiledardebatt i riksdagen. Det stora utspelet var ett förslag att göra upp över blockgränsen om bostadspolitiken.

Konkreta förslagen dränktes

Men knappt hade de första reaktionerna på detta sjunkit in förrän det visade sig att utrikesminister Margot Wallström fått ett hyreskontrakt av Kommunal i centrala Stockholm.

De konkreta förslagen för att få fler bostäder i Sverige dränktes snabbt av en växande diskussion kring utrikesministerns sätt att runda köer och dyra bostadsrätter. Det politiska budskapet blockerades effektivt av en debatt om rimligheten i att Wallström fått ett hyreskontrakt av Kommunal.

Anade hon inte oråd?

Utrikesministern hävdar visserligen att hon försäkrat sig om att allt gått rätt till, men det är inte orimligt att ställa frågan om hon inte innerst inne anade oråd. Varför ringde inte varningsklockorna när hon kunde få en stor hyresrätt i Stockholms innerstad där den normala kötiden är 13 år?

Den här typen av frågetecken riskerar förstås att skada förtroendet inte bara för Wallström utan också för Socialdemokraterna som parti. Ytterst drabbar detta Stefan Löfven som knappast har råd att förlora mer förtroende. Både regeringens opinionssiffror och förtroende var på väg nedåt redan innan avslöjandena, enligt opinionsmätningarna.

Ord står mot ord

Margot Wallström hävdar emellertid att hon är ofrivilligt indragen i affären och att Kommunals ledning ljuger och har fört henne bakom ljuset. Utrikesministern uppger att förbundets ordförande Annelie Nordström intygat att Kommunal lämnar hälften av sina lägenheter till bostadsförmedlingen.

Annelie Nordström å andra sidan förklarade på en pressträff att Wallström måste ha missuppfattat saken. Ord står alltså mot ord här för Wallström vidhåller anklagelsen att Kommunal lovat både att man lämnar lägenheter till bostadsförmedlingen och att Wallström inte gått före någon i den interna kön.

Svårt att se hur hon kan sitta kvar

Denna strid mellan utrikesministern och fackordföranden är förstås hett nyhetsstoff och publiciteten skadar förtroendet för båda inblandade.

Det är svårt att se att Kommunals ordförande kan sitta kvar efter detta.

Protesterna inom Kommunal har varit omfattande och många medlemmar har lämnat facket.

Det är viktigt att komma ihåg att den här skandalen inte enbart handlar om ett hyreskontrakt till en minister. Här finns andra ingredienser som är nog så svårsmäta för ett fackförbund som Kommunal: Gratisresor, frikostig representation, en porrstjärna som uppträder i fackets fastighet och en lyxkrog med priser som en Kommunal-anställd inte har en chans att betala.

Mycket ska till innan Wallström får gå

Kommunal har kongress i maj och har Annelie Nordström inte avgått tills dess lär hon sannolikt tvingas lämna då.

Förvisso med försvagat förtroende har Margot Wallström ändå goda möjligheter att klara denna kris såvida inte nya avslöjanden kommer. Wallström är Stefan Löfvens stora prestigevärvning till regeringen. Mycket ska till för att han ska låta henne avgå. Det politiska priset skulle vara högt även för Löfven.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa skeenden”.

Skandalen inom Kommunal

Mer i ämnet