Mats Knutson: ”Uppenbart att man är försiktigare nu än i våras”

Uppdaterad
Publicerad

– Det är uppenbart att regeringen tillämpar en hårdare försiktighetsprincip nu än man gjorde i våras, säger SVT:s inrikespolitiska kommentator Mats Knutson med anledning av inreseförbudet från Norge.

Regeringen har beslutat att införa inreseförbud från Norge i syfte att försöka begränsa smittspridningen av den brittiska mutationen av coronaviruset.

– Vi står redo att fatta besluten som krävs för att minska smittspridningen och skydda liv och hälsa, sade inrikesminister Mikael Damberg på regeringens presskonferens.

När den nya pandemilagen nu är på plats kan det också bli aktuellt att Sverige stänger ner verksamheter på ett annat sätt än tidigare, tror Mats Knutson.

– Om det nya muterade viruset skulle bryta ut på allvar i Sverige, då tror jag att regeringen kommer fatta beslut om att stänga ner, säger han.

Se Mats Knutsons analys i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.