”I den mån någon chef har hört av sig så har det inte varit något genuint stöd utan med baktanke och i syftet att fråga om datum eller årtal. Just det vet jag tog extra hårt på honom”, säger brodern Jan Löfving till Aftonbladet. Foto: Sofia Ekström/SvD/TT

Mats Löfvings bror: ”Oerhörd ilska och besvikelse”

Uppdaterad
Publicerad

Mats Löfving, regionpolischef i Stockholm, hittades död i sitt hem i onsdags. Hans bror Jan Löfving går nu hårt ut mot polisledningen.

– Vi har inlett en process där vi ska försöka förstå hur det här skulle kunna gå vidare juridiskt från och med nu, säger han till TV4.

I en intervju med Aftonbladet berättar han om sorgen efter broderns bortgång.

– Det vi upplever i familjen just nu är både total bestörtning och sorg, samtidigt som vi känner en oerhörd ilska och besvikelse kring hur det här har hanterats, säger Jan Löfving till tidningen och tillägger:

– Han hade en enorm integritet och har alltid varit polis 24 timmar om dygnet. Det upphörde aldrig. Han levde med sin polisroll och sin ansvarskänsla för samhället hela tiden och var extremt lojal mot sina medarbetare och chefer, säger han.

Familjen ska ta ärendet vidare juridiskt, uppger Jan Löfving till TV4.

”Total avsaknad av stöd”

Mats Löfving hade anmälts för brott mot sin tidigare poliskollega som han också ska ha haft en relation med. I en utredning som presenterades samma dag som han hittades död framkom att han agerat jävigt i flera situationer rörande henne.

Brodern upplever att stödet från polisledningen under processen varit närmast obefintligt.

– Mats har flera vänner och kollegor inom myndigheten som har varit ett jätteviktigt stöd för honom. Men när det kommer till det officiella stödet har det varit under all kritik. Jag upplever att det rått total avsaknad av stöd från polisledningen och att man lämnat Mats helt ensam, säger Jan Löfving till Aftonbladet.

Thornberg: Samtal direkt med anhöriga

Polismyndigheten har anmält Mats Löfvings död till Arbetsmiljöverket. Detta då man enligt dem inte kan utesluta att dödsfallet har ett samband med arbetet.

SVT Nyheter söker rikspolischef Anders Thornberg. Till Aftonbladet hälsar han att ”samtalen kring stödet för Mats Löfving vill Polismyndigheten föra direkt med de anhöriga”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritiken mot polisledningen

Mer i ämnet