Mats Qviberg: ”Jag kommer att vinna rättegången”

Uppdaterad
Publicerad

I februari hålls rättegången mot Mats Qviberg som står åtalad för grovt svindleri efter HQ-kraschen. Nu ger finansmannen sin egen version av härvan, i vad han kallar sin sista intervju någonsin i SVT.

Det har gått snart ett år sedan Ekobrottsmyndigheten lämnade in en stämningsansökan mot Mats Qviberg och fyra andra personer efter HQ-kraschen. Mats Qviberg står åtalad för grovt svindleri, men han är full av självförtroende inför rättegången som startar om några månader:

– Ekobrottsmyndigheten använder väl mig som affischnamn i det här målet. Jag känner mig väldigt trygg inför de här rättegångarna, säger Mats Qviberg i SVT:s Gomorron Sverige. 

Högaktuell med memoarer

I sin nya bok ”Boken om Q” skriver Mats Qviberg om en turbulent tillvaro efter att HQ Banks tillstånd drogs in för fem år sedan.

– Hela banksystemet var i gungning. Swedbank och SEB-banken var också på randen till konkurs, så här ville myndigheten statuera ett exempel. Det var val två veckor efter och både Anders Borg och Fredrik Reinfeldt var säkert inblandade när de drog bort körkortet för oss.

Han fortsätter:

– Man tyckte inte att HQ var systemviktigt. Man kunde ju inte dra undan SEB-bankens tillstånd. 

Menar du att regeringen ville ha ett offer att visa upp för väljarna – att man tog tag i kapitalisterna?

– Ja, absolut.

Fem miljarder i skadestånd

I förra veckan blev det också känt att Mats Qviberg och den förra ledningen för HQ bank, samt revisorerna, krävs på fem miljarder kronor. Advokat Christer Sandberg, företrädare för HQ:s aktieägare, har lämnat en stämningsansökan till Stockholms tingsrätt, men Mats Qviberg säger att han har torrt under:

– Jag kommer att vinna den här rättegången.

Om du skulle förlora, hur många miljarder har du att leva upp till skadeståndskraven?

– Jag ska nog klara mig. Jag är van att lösa problem.

Förlorat en vän

Det är inte bara den rättsliga processen som tagit hårt på Mats Qviberg, i samband med HQ-kraschen har han också förlorat en nära vän – finansmannen Sven Hagströmer. Paret har samarbetat sedan slutet av 1980-talet och startade HQ Bank tillsammans, men idag är relationen mellan dem knackig:

– Jag har en jättebra relation med honom, men han är djupt upprörd och kallar det för en icke-relation. Jag vet inte vad det är?

Betraktar du honom som en vän?

– Nja, det är inte kärlek. Hur det slutar får framtiden visa.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.