En tredjedel av all mat kastas. Enkla grepp som mindre storlek på tallriken kan minska matsvinnet. Foto: TT/NTB/Gorm Kallestad

Ny global rapport: Matsvinnet ökar i världen

Uppdaterad
Publicerad

Matsvinnet i världen ökar. En tredjedel av den mat som produceras slängs, enligt en ny rapport. I Sverige ökar engagemanget i frågan och både myndigheter, företag och privatpersoner försöker hitta smarta sätt att minska matsvinnet.

Den nya globala rapporten från Boston Consulting Group visar att matsvinnet kommer att fortsätta att öka, främst i utvecklingsländerna. I rapporten varnar man för att man inte kommer att nå FN:s globala mål att halvera matsvinnet till 2030.

Samtidigt som en tredjedel av all mat slängs går 800 miljoner människor hungriga, enligt FN-organet FAO.

Ett kilo per dag

I Sverige slänger en familj på fyra personer ett kilo matavfall per dag, enligt Naturvårdsverket.

– I Sverige och EU händer mycket i den här frågan, säger Ingela Dahlin, rådgivare på Livsmedelsverket. Flera myndigheter har nu tagit fram en handlingsplan med 42 förslag till åtgärder för att minska matsvinnet. Man vill bland annat att konsumenterna får mer information, att fler jordbruksrådgivare utbildas och även att ekonomiskt stöd ges till kommunala storkök.

App om skolmat

Massor av försök görs i skolor och kommuner för att minska svinnet. I Linköping infördes en app där eleverna kunde välja vilken av tre rätter de ville ha som skolmat veckan efter.

Personalen skulle då få en klarare bild av hur många portioner som skulle lagas. Men försöket föll inte väl ut. Inte alla elever gjorde sina val och en del åt en annan rätt än den de hade prickat för.

Pratar om livsstil

– Nu pratar vi i stället mer om förhållningssättet till mat och tillagning. Vi talar om livsstil och försöker öka medvetenheten, säger restaurangområdeschef Camilla Öberg till SVT Nyheter.

– Ibland kan en så enkel sak som en mindre storlek på tallriken minska matsvinnet. Det går att märka en hylla i kylskåpet med ”Ät mig först”-budskap så att mat med kortast hållbarhetstid äts upp. I USA och Storbritannien har upplysningskampanjer som kombinerat rådgivning, hjälpmedel och lokalt engagemang haft bra effekt, säger Åsa Svenfelt, hållbarhetsforskare på KTH.

”Behöver planera inköp”

Enligt Svenfelt finns det många nya tekniska lösningar som kan hjälpa oss att ta hand om överskottet.

– På KTH utvecklas nu en app för att kunna dela överbliven mat med sina arbetskamrater. Men vi behöver också lägga mer fokus på planering av våra inköp. Om vi köper mindre blir det mindre avfall, säger Åsa Svenfelt på KTH.

– Det är många som vill minska sitt matsvinn. Det gör stor nytta för miljön, kräver inte mycket ansträngning eller en helt förändrad livsstil. Men det krävs egentligen också en större omställning om vi ska komma åt miljöproblemen på allvar, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.