Mattias Karlsson (SD) svarar på tittarnas frågor, inifrån SVT:s redaktion. Foto: SVT

Mattias Karlsson (SD) chattade med tittare efter utfrågningen

Uppdaterad
Publicerad

Efter partiledarutfrågningen tog Mattias Karlsson, gruppledare för Sverigedemokraterna, emot frågor från tittare.

HögerBjörn: Kan Sverigedemokraterna kompromissa med hela Alliansens övriga politik ifall ni skulle få igenom er invandringspolitik?
Mattias Karlsson: Vår utgångspunkt är att få genomslag för en så stor del av vår politik som möjligt och hur mycket vi kan få igenom beror givetvis på hur starkt stöd vi har. Den enskilt viktigaste frågan just nu är dock att få en mer ansvarsfull invandringspolitik eftersom den stora invandringen just nu tar så mycket resurser i anspråk att det inte finns pengar till de välfärdsreformer vi vill genomföra.

Kent: När är man svensk?
Mattias Karlsson: Det finns ingen absolut gräns men om man har en helt övervägande svensk identitet, känner sig lojal med sverige och svenska intressen, talar svenska och upplever sig vara en del av den svenska kulturen, så betraktar jag personligen någon som svensk.

Mattias: Varför tror du att beröringsskräcken till SD är så pass omfattande och vad gör ni åt det? Jag är fd Moderat men lämnat pga jag inte känner igen M längre och funderar på att rösta SD men vill gärna se att min röst får genomslag.
Mattias Karlsson: Jag tror att det dels handlar om våra egna misstag (som vi aldrig får upprepa), men framförallt av en strategisk analys från de andra partierna. Man vet att många väljare delar våra värderingar, men hoppas kunna skrämma dem från att rösta på oss genom att demonisera och frysa ut  vårt parti. I längden kommer det dock inte att fungera. Fler och fler känner igen sig i vår verklighetsbeskrivning och förstår också att vi inte är några hemska typer utan helt vanliga människor.

Axel K: Hej Mattias! Tycker du att vi i Sverige bör kopiera Norges, Danmarks och Finlands migrations- och integrationspolitik? 
Mattias Karlsson: Det är svårt att rakt av kopiera politik från ett land till ett annat, men jag tycker det skulle vara bra om vår invandringspolitik blev mer lik våra grannländers, ja.

Famo: Hej Har du läst Koran? Kan du Arabiska? Hur kan du hänvisa hela tiden till koran, trots att du har aldrig läst den Obs, det är väldigt svårt att tolka Koran
Mattias Karlsson: Hej Famo, Ja, jag har läst Koranen flera gånger.

ar: Varför hadde ni israelisk flagga på valdagen och inte svenska?
Mattias Karlsson: Vi hade många svenska flaggor, men bara en israelisk som en av gästerna själva tog med sig. Vi är dock ett parti som är måna om att ha en god relation till staten Israel som är den enda demokratin i sin region och som har en svår situation att hantera med bland annat ständiga terroristangrepp.

p K: Om inte Jimmy kommer tillbaka ordentligt,skulle du kunna tänka dej att ta hans ställning?OM inte,vem skulle du kunna tänka dej ,Mr Jomshof? 
Mattias Karlsson: Jimmie mår allt bättre och kommer i allt högre utsträckning att komma tillbaka i sin utåtriktade roll framöver. Jag är inte intresserad av att bli partiledare på heltid. Jag trivs inte i rampljuset och värderar privatlivet med min sambo, mina barn och mina vänner alltför högt.

Jeanette: Vad tycker du är positivt av det du har läst i Koranen?
Mattias Karlsson: Att det finns en uppmaning om att regelbundet skänka allmosor till de fattiga. Tyvärr väger det dock inte upp alla negativa delar med uppmaningar om våld mot icke muslimer, diskriminering av kvinnor etc

Rickard : Hej Mattias! Känner du att ni har gått för långt med er nolltolerans?
Mattias Karlsson: Nej.

Stefan Dahlquist : Hej Mattias, jag bor i Bulgarien och här talas det mycket om vilket fint land Sverige är, hur rent vi har det och hur öppna vi är. Genom öppenheten har jag förstått att många delar av världen högaktar oss. Är det inte risk att detta ändras på och vi sänker Sveriges status? 
Mattias Karlsson: Det som jag tror är det verkliga hotet mot Sveriges status i världen är om vi får återkommande upplopp, ökad otrygghet på gator och torg, minskad jämställdhet mellan könen och en raserad välfärd.

Mitel: Hej! Finns det någon chans att SD får genom något av sin politik om de inte kommer upp i 51% ? 
Mattias Karlsson: Ja. Decemberöverenskommelsen kan inte bestå med tanke på hur lågt stöd den har bland befolkningen. Redan idag vill tex en klar majoritet av moderaternas väljare att Anna Kinberg Batra skall börja samarbeta med oss. Ju mer stöd vi får i opinionen desto svårare kommer det också att bli att ignorera oss.

Ray: Är Zlatan svensk?

Mattias Karlsson: Ja, han säger ju numera själv att han har en helt övervägande svensk identitet och är lojal med Sverige. I sina memoarer skriver han dock att han under en stor del av sitt liv inte såg sig själv som svensk. Huruvida enskilda individer är svenska eller inte är dock helt ointressant för mig som politiker. Det viktiga är att vi inte har stora grupper av hundratusentals eller miljontals människor som inte ser sig som svenska och som inte är lojala med Sverige och svenska intressen.

Jesper: Är SD för en samtyckeslag?

Mattias Karlsson: Vi har fortfarande inte tagit slutgiltig ställning i frågan, men är positiva till att tillsätta en utredning. Någoting kraftfullt måste dock göras mot våldtäkterna. Kvinnor i Sverige måste kunna känna sig trygga och brottsoffer måste få upprättelse i högre utsträckning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer