SD:s Mattias Karlsson (vänster), har bildat en tankesmedja. Naweed Khan, VD på den eu-skeptiska och konservativa tankesmedjan New Direction är en av dem som ingår i förtroenderådet. Även forskaren Asle Toje, konservativ och känd för sin plats i norska Nobelkommittén ingår.

Mattias Karlsson (SD) startar konservativ tankesmedja

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraten Mattias Karlsson ska starta upp en ny, oberoende, konservativ tankesmedja. Samtidigt ser han inga problem med att ta emot pengar från SD om det behövs – och det väcker misstankar hos etablerade tankesmedjor i landet.

Mattias Karlsson har lämnat jobbet som SD:s gruppledare och ägnar sig åt det han brinner för – ideologi.

SVT Agenda följde med honom under det sista planeringsmötet med ledningen för en ny, konservativ tankesmedja som han själv byggt upp. Den väntas dra igång om några veckor och det föreslagna namnet är Oikos. Ordet kommer från det gamla Grekland och betyder ungefär hem, familj.

Ledningen, eller förtroenderådet som de kallas, består av flera konservativa tänkare, bland annat abortmotståndare.

Kan tänka sig finansiellt stöd från partiet

Tankesmedjan ska enligt Mattias Karlsson vara partipolitiskt oberoende. Samtidigt ser han inte några problem med att ta emot pengar från SD om det behövs – så länge de inte är villkorade.

– På samma sätt skulle jag inte ha problem med att ta emot pengar från Kristdemokratiska ungdomsförbundet, Fria moderata studentförbundet eller någon annan politiskt organiserad gren – så länge vi i tankesmedjan är fria att göra det vi vill.

Arena idé: ”En förlängd arm av partiet”

Att Mattias Karlsson är riksdagsledamot och en central person inom SD får dock andra, etablerade tankesmedjor, att väcka misstankar om hur oberoende den verkligen kommer att bli.

– Det är helt centralt att man vågar lita på att människor som ska vara i en friare roll också får vara friare. Med ett så toppstyrt parti som SD blir det intressant att se om de klarar av det, säger Karin Svanborg-Sjövall, vd för den marknadsliberala tankesmedjan Timbro, som finansieras av näringslivet och kallar sig partipolitiskt oberoende.

En annan tankesmedja, Arena idé, finansieras av olika fackförbund och kallar sig vänsterorienterad och partipolitiskt oberoende.

– Om finansieringen kommer från ett politiskt parti så är tankesmedjan inte mycket mer än en förlängd arm från det politiska partiet, menar utredningschefen Lisa Pelling.

Se mer i klippet ovan. Hela inslaget ser du i kvällens Agenda klockan 21.15.

Tankesmedja

En tankesmedja, på engelska ”think-tank” är ett institut, ett företag eller en grupp. Tankesmedjans syfte är att utveckla nya långsiktiga idéer, samt att ta fram och sprida information och kunskap i den offentliga debatten.

Det här arbetet kan göras på flera sätt, exempelvis genom att man bedriver forskning, ger ut tidskrifter och böcker.

Det är vanligt att tankesmedjor är kopplade till någon form av politisk åsiktsriktning och/eller intressegrupp i samhäållet.

Källa: NE.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.