Sverigedemokraternas gruppledare Mattias Karlsson. Arkivbild. Foto: Jessica Gow/TT

Mattias Karlsson (SD): ”Hisnande hyckleri”

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagen förklarade Grand Hôtels vd Pia Djupmark att hon ångrar att en kontroversiell gala fick genomföras på hotellet. Nu rasar SD över uttalandet och uppmanar sina anhängare att bojkotta hotellet. ”Det är ett hyckleri som är fullkomligt hisnande” säger Sverigedemokraternas gruppledare Mattias Karlsson.

I fredags arrangerade Sverigedemokraterna en gala på Grand hôtel. Evenemanget blev mycket uppmärksammat och kritiserades för att gästa ett antal högerpopulister.

I dag säger hotellets vd att det var fel att arrangera galan, och att de borde ha brutit kontraktet.  

– Jag tycker det är bedrövligt och ett hyckleri som är fullkomligt hisnande. Företrädare för diktaturer såsom Saudiarabien är tydligen okej, men inte ett folkvalt parti som arrangerar en gala, säger Mattias Karlsson (SD).

Uppmanar till bojkott

För ett par dagar sedan uppmanade Mattias Karlsson alla sina anhängare att ge hotellet högsta betyg, i dag uppmanar han till bojkott av hotellet.

– Vi stöttar inte hotellet på något sätt, det är logiskt. Det är klart att vi måste informera våra sympatisörer både i Sverige och över hela världen om detta, säger han.

Vd:n tar hotet med ro

Men Mattias Karlssons hot om bojkott är inget som förfärar hotellets vd Pia Djupmark.

– Då får han göra det, det är inget jag kan göra något åt. Han har rätt till yttrandefrihet precis som alla andra, säger hon kort.

”Handlar inte om Sverigedemokraterna”

Vad tänker du om Mattias Karlssons kritik om att ni tar emot besök från diktaturer men inte Sverigedemokrater?

– Det här handlar inte om en bokning som Sverigedemokraterna har gjort. Organisation som gjort bokningen heter IDDE, och det är en organisation som gör skillnad på folk och folk. Vi tar tydligt avstånd från sådant, berättar Pia Djupmark och fortsätter:

– Jag kan inte kommentera alla gäster som har bott här. Men vi kommer göra vår hemläxa och se över vad vi kan göra för att den här typen av situation inte ska uppstå igen, säger hon.

IDDE är en förkortning för Initiative for Direct Democracy in Europe och är en tankesmedja som var värd för SD-galan på Grand Hôtel. De är i sin tur kopplade till ADDE (Alliance for Direct Democracy in Europe) som är en grupp av partier i Europaparlamentet som Sverigedemokraterna tillhör. Det är ADDE som är officiell arrangör, stått för planering och lett genomförandet av galan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Omdiskuterad prisgala

Mer i ämnet