Maud Olofsson har fortsatt förtroende för Aldebe

Uppdaterad
Publicerad

Maud Olofsson har fortsatt förtroende för Ebtisam Aldebe, tredje namnet på centerns riksdagslista för Stockholm, och anser att kandidaten kan representera partiet. Det sade hon i Gomorron Sveriges partiledareutfrågning i morse.

Ebtisam Aldebs uttalande i Rapport 28 april skapade stor debatt då hon menade att det borde gälla särskilda arvsrättslagar för muslimer i Sverige.

-Mannen ska alltid ta hand om kvinnan och om kvinnan ärver en del så får hon behålla det för sig själv och mannen som ärver två delar ska då ta hand om hennes försörjning, sade Ebtisam Aldebe till Rapport.

Maud Olofsson, som i morse svarade ja på frågan både om hon är feminist och om hon tycker att mannen och kvinnan ska ha samma arvsrätt, menade att Ebtisam Aldebe kan representera partiet trots hennes åsikter.

-Hon ställer ju upp på de värderingar vi har och partiets inställning är ju att arvslagarna som gäller i Sverige ska gälla alla som bor här, sade Maud Olofsson.

SVT: s inrikespolitiske kommentator KG Bergström, som ledde utfrågningen, menade att Ebtisam Aldebe inte ställer upp på dessa värderingar eftersom hon vill att det ska vara frivilligt för muslimer att avgöra om man ska tillämpa muslimsk rätt, som ger kvinnan mindre än mannen.

-Det grundläggande och viktiga beskedet för mig är att hon ställer upp på att det ska vara samma lagstiftning för alla, sade Maud Olofsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.