Foto: Scanpix

Maud Olofsson KU-anmäls för Nuonaffären

Uppdaterad
Publicerad

Förre näringsministern Maud Olofsson KU-anmäls nu för Vattenfalls köp av holländska Nuon 2009.

Anledningen är uppgifterna att hon ska ha varnats för att priset var nästan 30 miljarder för högt.

Redan innan Vattenfall skulle köpa holländska Nuon 2009 varnade tjänstemän på näringsdepartementet för att priset var nästan 30 miljarder kronor för högt. Trots det gav dåvarande näringsminister Maud Olofsson (C) klartecken till affären.

Till Svenska Dagbladet, som granskat affären, säger Olofsson att hon var tveksam men inte ansåg sig ha tillräckligt starka skäl för att blåsa av köpet:

Vattenfalls Nuon-köp

– Hade jag sagt nej då hade jag behövt byta ut hela styrelsen.

Miljöpartiets ekonomiskpolitiske talesperson Per Bolund KU-anmäler nu Maud Olofsson på grund av detta.

”Det är upprörande att Maud Olofsson och alliansregeringen gav klartecken för affären trots att man visste att den var mycket riskabel och antagligen inte lönsam. Ansvaret faller även på hela alliansregeringen inklusive statsminister Fredrik Reinfeldt, som rimligtvis måste ha känt till detta”, skriver Per Bolund i ett pressmeddelande.

Även Socialdemokraternas ekonomiskpolitiska talesperson Magdalena Andersson håller det för troligt att Borg och Reinfeldt var informerade.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenfalls Nuon-köp

Mer i ämnet