Foto: TT

Maud Olofsson om Thorbjörn Fälldins död

Uppdaterad
Publicerad

Den tidigare centerpartistiske partiledaren Maud Olofsson är sorgsen efter Thorbjörn Fälldins bortgång i sitt hem i Ramvik på lördagskvällen. – Han visade vägen för hur en politisk ledare ska vara, säger hon.

Maud Olofsson berättar för SVT Nyheter att den tidigare centerpartistiske statsministern Thorbjörn Fälldin var en mycket  god vän till hennes föräldrar och att han ofta besökte familjen och pratade politik under hennes uppväxt.

– Han var klok och hade båda fötterna på jorden. Som statsminister glömde han aldrig från vem han hade fått uppdraget och han var väldigt värderingsstyrd, berättar hon.

– Alla människors lika värde skulle gälla och då gällde det alltid.

Diskuterade politik i hennes barndomshem

Maud Olofsson minns särskilt en gång när hon var 14 år gammal och började diskutera politik med Thorbjörn Fälldin och de andra vuxna.

– Han visade respekt genom att argumentera och inte låtsas om som att man inte betyder något.

Senare när Maud Olofsson politiska karriär gick framåt blev han som en mentor för henne.

– Han stod bakom mig i vått och torrt. Många gånger när jag ringde till honom och ville ha råd så var han där. Han sade sådana där saker så som: ”Stå på dig jänta!” Det betydde jättemycket för mig, berättar Maud Olofsson.

Stor politisk förebild

Maud Olofsson beskriver honom som en stor politisk förebild.

– Han visade vägen för hur en politisk ledare ska vara, säger hon.

De båda kom från landsbygden och för Thorbjörn Fälldin var det viktigt att visa att det som händer där också är viktigt.

– Han ville berätta att det inte fanns någon motsättning mot stad och land utan båda parter behöver varandra, säger Maud Olofsson till SVT Nyheter.

– Han var stolt över sin bakgrund och personifierade den stoltheten så att många andra också kunde känna så.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Thorbjörn Fälldin död

Mer i ämnet