Mede: Jag blev så chockad och ledsen

Uppdaterad
Publicerad

Eurovision-aktuella programledaren Petra Mede har även hon utsatts för hatiska kommentarer på nätet.
I veckans Skavlan berättar hon om hur hårt hon tog det i början:
– Jag blev så chockad och ledsen.

Samtalet mellan Mede och Skavlan gled in på veckans omtalade granskning av näthatet. Och hon berättade att hon själv varit utsatt för det ända sedan hennes komikerkarriär tog fart:

– När jag började med komik skrevs det mycket om mig. Jag blev så chockad och ledsen. Någon sa till mig att ska du jobba med det här så får du hacka i dig det eller sluta. Sedan dess har jag försökt att inte läsa vad som skrivs.

Trots de elaka kommentarerna fortsätter hon att läsa artiklarna om sig själv:

– Jag är ändå så pass ego att jag vill läsa artiklar om mig själv, men då scrollar jag aldrig ner till kommentarerna under artiklarna.

Omdebatterad som mamma

Sedan det blev offentligt förra måndagen att Mede ska leda Eurovision i maj har Mede haft fler artiklar att läsa än vanligt. Redan dagen efter offentliggörandet blev det en stor diskussion om att flera redaktioner fokuserat på hur Mede skulle kunna kombinera arbetet med att vara nybliven mamma.

Bland annat Hanna Fahl på Dagens Nyheter var starkt kritisk till hur rapporteringen såg ut:

– Om hon hade varit en man hade det inte funnits en tanke på om barnet påverkar hennes jobb, om bebisen skriker på natten eller inte. Är det verkligen rätt frågor att ställa till henne i ett professionellt sammanhang?, sa hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

UG - Näthat

Mer i ämnet