– Jordbävningar starka nog att generera tsunamis kan uppstå i Medelhavet, säger seismologen Reynir Bödvarsson. Foto: SVT

Medelhavet en riskzon för tsunamis

Uppdaterad
Publicerad

Jordbävningen som skakade havsbotten utanför Sumatra för precis tio år sedan fick förödande konsekvenser i Sydostasien. Och det finns risk för nya flodvågor på flera håll i världen – även i Medelhavet.

Strax före klockan åtta på morgonen den 26 december 2004 skakades havsbotten i Indiska oceanen av ett kraftigt jordskalv.

– Jordbävningen underskattades till en början. Den uppskattades först till omkring 8 på Richterskalan. Sedan har den fastställts till 9,1-9,3 på Richterskalan, vilket gör det till den fjärde största jordbävningen i världen någonsin, säger seismolog Reynir Bödvarsson.

När havsbotten höjdes flera meter i höjdled byggdes en enorm flodvåg upp.

– Det är den största tsunamin i det här området som vi har kunnat registrera med instrument.

Håll koll på varningstecknen

Många av de överlevande har vittnat om hur människor samlades på stränderna för att titta på den stora vågen som var på väg in mot land. De allra flesta hade ingen aning om vad en tsunami var.

– Det finns inget ämne i skolan som berör geologi och det som händer på vårt jordklot. Det saknas kunskap om detta.

Reynir Bödvarsson säger att de varningssystem som byggdes upp i Sydostasien efter katastrofen fungerar bra, men att en flodvåg kan dra in så snabbt att varningssystemen inte hinner reagera.

– De första tecknen på att det kommer en tsunami är en stor jordbävning. Om man är på en strand och känner att marken skakar, då bör man ta sig därifrån. Då kan det vara mycket kort tid innan tsunamin kommer. I Aceh-provinsen handlade det bara om 15-20 minuter innan vågen slog in. I Thailand tog det däremot några timmar innan tsunamin slog in, så där kommer säkert varningssystemen funka alldeles utmärkt.

Medelhavet riskzon

Han pekar på flera riskområden där jordbävningar kan bilda flodvågor som får svåra konsekvenser – bland annat södra Japan och vissa delar av Sydamerika. Men också Medelhavet kan drabbas. 1908 förstördes Messina på Sicilien nästan helt när en stor flodvåg slog in.

– Det finns en potentiell risk, kanske inte för en jordbävning så stor som 9,3 på Richterskalan, men kraftig nog för att generera en tsunami. Där är det också väldigt korta avstånd kring vissa stränder kring Medelhavet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.