Medier påverkar ungas självmordsrisk

Uppdaterad
Publicerad

Barn och ungdomar som läser om andras självmord kan inspireras till att ta sitt eget liv. I Sverige är medierna oftast sparsamma. Men på nätet frodas informationen, något som kan vara direkt livsfarligt för sårbara personer.

Medierna har stor betydelse för självmordsrisken bland barn och ungdomar. Ju mer uppmärksamhet ett självmord får, desto högre är risken att ytterligare självmord inträffar.

Det visar amerikanska forskare i kommande numret av Lancet Psychiatry.

Medier

Enligt Britta Alin Åkerman, psykolog och självmordsforskare på Karolinska institutet, är det inte bara psykiskt instabila ungdomar som är i farozonen.

– Du kan vara helt frisk men ändå vara väldigt sårbar, till exempel om du är mobbad eller har behov av uppmärksamhet. Ungdomar är i många fall mer spontana än vuxna och många självmordshandlingar är impulsiva. En vuxen har mer erfarenhet.

Döda kändisar

Det största misstaget en tidning eller liknande kan göra, säger hon, är att berätta om kända personers självmord med hjälp av stora bilder.

– Personen blir idealiserad där vissa kan förledas att tro att de får lika stor uppmärksamhet om de också tar livet av sig. Att de själva inte finns kvar inser de inte. Man förstår inte konsekvenserna.

Två tydliga exempel på det, berättar Michael Westerlund som forskar om medier och självmord vid Stockholms universitet, är skriverierna efter brottaren Mikael Ljungbergs och komikern Micke ”Svullo” Dubois självmord.

– Man hade stora bilder och pratade med anhöriga kort efteråt utan att ge någon egentlig bakgrund.

Farlig kommunikation

Normalt sett har svenska medier dock en mycket restriktiv hållning. Annat är det på nätet. Där finns vare sig etiska riktlinjer eller någon ansvarig utgivare, något som framför allt riskerar att drabba människor som befinner sig i en ”akut suicidal process” och som kanske just därför är ute på nätet, för att få hjälp.

– Men på vissa sajter förekommer direkt livshotande kommunikation, där de bemöts med provokationer och uppmuntras att gå vidare. Det var ju inte länge sedan en ung svensk tog livet av sig på nätet i realtid, påhejad av andra, säger Michael Westerlund.

Vanliga myter

De båda forskarna säger att medierna har ett stort ansvar, men också en stor uppgift att informera och bryta tabun kring psykiska sjukdomar.

– Allt handlar om h u r man berättar. Medierna har också en stor roll att motverka myter. En klassiker är att om någon har bestämt sig för att ta livet av sig, så går det inte att ändra. I själva verket är det precis tvärtom. Människor som tar livet av sig är ofta ambivalenta och går att påverka ända in i det sista, säger Michael Westerlund.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet