Foto: SVT

Tidigare elev: Medierna har drivit på stängningen

Uppdaterad
Publicerad

”Det är ett mediepådriv som har lett till beslutet att stänga skolan”, säger Ebba Wallmén, frilansjournalist och tidigare elev på Lundsberg.

Beslutet att stänga Lundsberg är grundat i klasshat och avundsjuka, skriver Ebba Wallmén, frilansjournalist och tidigare elev på Lundsberg, i en debattartikel på SVT Debatt i dag. Enligt henne har medierna framställt skolan som en överklasskola.

– Medierna har drivit upp det här att handla om en överklasskola. Nu vet jag inte om vi har några klasskillnader i Sverige längre, enligt sociologer har vi inte det. Det finns ingen på Lundsberg som kallar sig överklass. Det är ett mediepådriv som har lett till beslutet att stänga skolan, säger hon i Aktuellt i kväll.

”Såg aldrig mobbning på Lundsberg”

Martin Klepke, ledarskribent på Arbetet, är däremot en av de som välkomnar beslutet att stänga skolan.

– Naturligtvis ska en skola stängas som inte kan försvara elevernas säkerhet. Detta är bara yttringar av något som pågått under decenier, säger han.

Enligt Klepke finns det negativa strukturer på skolan som gett upphov till den senaste händelsen tidigare i veckan där minst två pojkar ska ha utsatts för misshandel med ett strykjärn. Men Ebba Wallmén håller inte med:

– Jag håller inte med om att det finns några sådana strukturer på Lundsberg. Som rektorn påpekat så är det här enstaka fall. Det var två elever som fick en dum idé. Under mina fem år på Lundsberg såg jag aldrig mobbning.

”Skolinspektionen borde ha väntat på polisutredningen”

Hon säger också att Skolinspektionen agerat innan det blivit klart vad som inträffat.

– Polisutredningen är inte klarlagd och Skolinspektionen borde ha väntat på den innan de fattade sitt beslut.

Hon tycker att det skulle vara tragiskt om skolan skulle tvingas stängas permanent.

– Det finns barn i Sverige som behöver den här typen av skola – både på grund av undervisning eller för att deras föräldrar inte befinner sig i Sverige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Lundsbergs skola

Mer i ämnet