Mehmet Kaplan avgår

Uppdaterad
Publicerad

Bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) tvingas avgå efter flera kritiserade uttalanden. Det meddelar statsminister Stefan Löfven på en presskonferens.

– Jag har idag fått Mehmet Kaplans begäran om entledigande som statsråd. Jag har beviljat begäran, säger statsminister Stefan Löfven när han inleder presskonferensen.

Tillförordnad bostadsminister blir finansmarknadsminister Per Bolund (MP).

Löfven har haft samtal med Kaplan samt med de miljöpartistiska språkrören Gustav Fridolin och Åsa Romson sedan i torsdags.

– Vi står i ett läge där Mehmet Kaplan har gjort bedömningen att han inte kan fullfölja sina uppgifter som statsråd. Jag har lärt känna Kaplan som en man med humanistiska och demokratiska värderingar, men ett statsråd ska kunna representera Sverige på ett otvivelaktigt sätt, säger Stefan Löfven.

Kaplan: Jag tar avstånd

Kritikstormen kring Kaplan blåste upp sedan det blev känt att han förra sommaren firat ramadan tillsammans med Ilhan Senturk,  en företrädare som uppges ha kopplingar till den högerextrema turkiska organisationen Grå vargarna. Efter att detta uppdagats avslöjade Svenska Dagbladet att Kaplan 2009 jämförde israelers agerande mot palestinier med nazisternas behandling av judar.

Mehmet Kaplan själv tar avstånd från alla former av extremism vid presskonferensen kring hans avgång.

– Jag tar avstånd från alla former av extremism. Den gröna ideologin står för fred, mångfald och global solidaritet. Detta är mina värderingar.

– Låt mig vara tydlig, det här är inte en bekräftelse av de uppgifter om mig som jag anser vara felaktiga. Jag vet vem jag är. Därför kan jag tryggt kliva av. Jag tänker fortsätta mitt engagemang. Jag känner ett mycket starkt stöd från mitt parti.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.