”Vi håller på att utreda det här nu och vi ska se över rutinerna”, säger Adde Granberg, SVT:s teknikdirektör. Foto: SVT/TT

Mejlhaveri på SVT: ”Det här får inte ske igen”

Uppdaterad
Publicerad

För två dagar sedan inträffade en allvarlig it-incident på SVT. Samtliga inkommande mejl gick direkt till två medarbetare som arbetar med grävande journalistik. Under fredagen satt SVT:s ledning i ett krismöte för att diskutera det inträffade.

– Vi håller på att utreda det här nu och vi ska se över rutinerna. Det här får inte ske igen, säger SVT:s teknikdirektör Adde Granberg.

Incidenten inträffade onsdagen den 29 maj när SVT skulle vidarebefordra två mejladressers inkommande mejl till två andra medarbetare, som arbetar med granskande journalistik. Men i stället styrdes samtliga inkommande mejl till SVT:s medarbetare till de två grävande journalisterna.

Felet varade i 40 minuter och det ska röra sig om omkring 600 mejl, inkluderat skräppost och liknande. En utredning om det inträffade har inletts, bekräftar Adde Granberg, SVT:s teknikdirektör.

– Det var ett handhavandefel, säger han.

Vad innebär det?

– Att man trycker på fel knapp, att man lägger in fel kod. Det är ett misstag.

Det är inte virus eller hackning inblandat?

– Absolut inte. Det är en person som har gjort ett fel i sitt arbete.

Under fredagseftermiddagen informerades SVT:s medarbetare om incidenten. Enligt Adde Granberg ska inga av de felskickade mejlen ha lästs. Krypterade mejl ska inte heller ha gått att öppna.

– De medarbetare som fick mejlen varslade säkerhetsavdelningen och öppnade inga mejl. Inga mejl ska alltså ha lästs av någon obehörig under tidsperioden, säger Adde Granberg.

”Det här får inte ske igen”

Hur ska ni säkerställa att det här inte inträffar igen?

– Vi håller på att utreda det här nu och vi ska se över rutinerna. Men okrypterade mejl är aldrig säkra i sin grundform. Det försöker vi alltid informera om internt. Och det här gäller ju bara okrypterade mejl. Men det här får inte ske igen, säger Adde Granberg.

Hur allvarligt ser du på det som hänt?

– Att mejl kan hamna i fel mottagarhänder är så klart väldigt allvarligt. Men grundinställningen hos mig är att man aldrig ska mejla känsliga uppgifter oavsett vad.

– Turen i oturen är att mejlen enbart hamnade hos SVT-anställda. Det finns ingen utomstående som har kommit åt någonting och det finns ingen läcka utanför SVT. Det är det positiva.

”Vi måste ge stöd och se över rutinerna”

Det finns två perspektiv här, både när det gäller personlig integritet och källskydd, hur ser du på det?

– Jag har svårt att kommentera det, jag vet inte hur långt källskyddet sträcker sig i när det gäller okrypterade mejl där man inte riktigt kan verifiera avsändaren. Det är ett väldigt osäkert sätt att kommunicera på åt båda hållen. Men det är allvarligt när mejl kommer i fel händer.

Får det här några konsekvenser ur ett säkerhetsperspektiv?

– Vi ser så klart över möjligheten att kunna göra den här åtgärden säkrare. Och självklart ser vi över rutinerna.

Vad händer med medarbetaren som tryckte på fel knapp?

– Vi måste ge stöd och se över rutinerna. Herregud, det är ingen som har gjort det här medvetet. Det är ett misstag som har skett i arbetet.

”Det här ska inte hända”

Anne Lagercrantz är divisionschef på SVT Nyheter och Sport:

– Det här är allvarligt. Hör man av sig till SVT i publiceringssyfte har vi ett ansvar att skydda våra källor. Det här är en påminnelse för oss och alla andra att det inte finns några elektroniska system som är säkra, säger hon.

Hur ska SVT garantera att källor skyddas och att det här inte upprepas igen?

– Jag vet att vår teknikavdelning tar det här på största allvar. Det här ska inte hända.

Hur allvarligt är det?

– Det är väldigt allvarligt, vi har ett ansvar för källskyddet.

Anne Lagercrantz vill tipsa om TV-leaks, en tjänst för att tipsa SVT Nyheter krypterat direkt i webbläsaren.

– Där kan man också få väldigt handfasta råd om hur man kan bete sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.