Foto: TT

Mer än vart tionde anmält brott är ett bedrägeri

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som antalet anmälda bedrägerier i Sverige har ökat de senaste åren så har antalet lagförda bedrägeribrott minskat, enligt siffror från Brottsförebyggande rådet, Brå. En av orsakerna är svårigheten att utreda nätbedrägerier.

Antalet anmälda bedrägerier har ökat i Sverige under flera år. År 2004 polisanmäldes 51.297 misstänkta bedrägerier, en siffra som förra året hade växt till 152.888, enligt Brå. Fjolårssiffran innebär att mer än vart tionde brott som anmäldes under 2014 var just ett bedrägeri.

Enligt polisens nationella bedrägericenter är två troliga förklaringar till ökningen att svenskarna i allt större utsträckning sköter handel och betalningar på internet samt att kriminella grupper handlar med stora mängder person- och kontouppgifter.

– Den tredje anledningen tror vi är att gärningspersonerna hellre begår bedrägeribrott än att skaffa sig kontanter genom att råna folk på gatan, eftersom upptäcktsrisken är väldigt låg, säger Ditte Westin, kommissarie på polisens nationella bedrägericenter.

Uppgång av nätbedrägeri och äldrebrott

Hon berättar att en av de typer av bedrägeri som ökar mest just nu är bedrägerier där gärningspersonen inte har tillgång till den brottsdrabbades betalkort, men däremot till kortuppgifterna – och kan därigenom göra köp på nätbutiker eller ta krediter och lån.

– En annan typ av bedrägerier som också ökar är bedrägerier mot äldre, säger kommissarien.

I januari 2013 gav dåvarande rikspolischef Bengt Svensson Stockholmspolisen i uppdrag att inrätta det nationella bedrägericentret, en enhet som varit igång i snart två år. Men trots satsningen har alltså bedrägerierna fortsatt.

– Vi tror ändå att vi har gjort rätt eftersom bedrägerierna det sista året har stagnerat. I stället för en 15-procentig ökning så är det nu en ökning på fem procent, så tio procent är faktiskt borta, säger kommissarie Ditte Westin.

Färre lagförda bedrägeribrott

Under de senaste åren har dock antalet bedrägerier som lett fram till en dom, ett strafföreläggande eller åtalsunderlåtelse minskat. Enligt Brås siffror lagfördes 3.887 bedrägerier år 2004. 2009 hade den siffran växt till 5.957, men sedan vänder kurvan åter ner och landar på 3.948 år 2014.

– Bedrägerier är väldigt svårutredda. Brottsligheten kring bedrägerierna sker till väldigt stor del på internet och där är anonymiteten stor. Det kan också vara så att svenska kortserier används för köp utomlands och då är det ännu svårare att utreda, förklarar Ditte Westin, och fortsätter:

– Det finns ingenting mer att gå på än att ett köp gjorts på en nätbutik och målsägaren får hem en faktura. Det är de enda två faktorerna och det går inte att leda i bevis vem som har suttit bakom tangentbordet och gjort beställningen.

Samverkan ska öka säkerheten

Kommissarien framhåller också att när bedrägeriet väl kommer till polisens kännedom så är det redan för sent.

– Vad vi gör åt det här är att skapa samverkansgrupper där vi tillsammans med banker, speditörer, utlämningsställen och andra aktörer kan jobba tillsammans för att öka säkerheten i de här kedjorna där man kan begå bedrägerier. Vi har gjort ordentliga problemanalyser och är nu precis i gång med att starta upp mindre arbetsgrupper där det faktiskt ska ske åtgärder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.