Foto: SVT

Mer om Agendas gäster om Iranavtalet

Uppdaterad
Publicerad

I Agenda söndag 14 februari tar vi upp USA:s förändrade strategi i Mellanöstern, där president Joe Biden vill att amerikanerna återinträder i det internationella kärnteknikavtalet med Iran från 2015. Avtalet skulle hindra Iran att utveckla kärnvapen genom att lägga restriktioner på landets kärntekniska verksamhet som också skulle inspekteras av internationella experter. I gengäld lyfte USA och andra stormakter de ekonomiska sanktionerna mot Iran. President Trump drog USA ur avtalet 2018 och återinförde ännu hårdare sanktioner mot Iran.

I Agenda intervjuar vi den den svenske statsvetaren och författaren Trita Parsi om hans syn på effekten av kärnteknikavtalet och vad som händer nu i relationen mellan USA och Iran. Trita Parsi är adjungerad professor vid Georgetown University i Washington samt vice ordförande för tankesmedjan Quincy Institute. Han var rådgivare åt president Obama när Iranavtalet förhandlades fram och intervjuas ofta i bland annat CNN som expert på iranavtalet, som han är positiv till. Han är också medgrundare till Nationella iransk-amerikanska rådet (NIAC), en organisation för amerikanska exil-iranier. För ett år sedan anklagade tre republikanska senatorer NIAC för att vara förstärka den iranska regimens propaganda i USA. Femtio organisationer, och många akademiker och f d statstjänstemän, försvarade i ett öppet brev NIAC som en oberoende och viktig röst i debatten. Bland undertecknarna finns Robert Malley, som nyligen utnämnts av Joe Biden till USA:s sändebud till Iran.

I programmet intervjuas också den israeliska journalisten och säkerhetspolitiska experten Alon Ben David, som arbetar som försvarskommentator på TV10 och är en välkänd journalist i Israel. Ben David är också knuten till centret för internationell kommunikation på Bar-Ilan Universitet. Ben David menar att det finns en stor samstämmighet i Israel om att USA inte bör återinträda i kärnteknikavtalet, eftersom det inte långsiktigt sätter stopp för Irans möjligheter att utveckla kärnvapen. Därför kommer Israels regering att försöka övertala sin allierade USA att omförhandla avtalet så att Irans kärnverksamhet begränsas permanent, säger Ben David.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nyhetsbloggen

Mer i ämnet