Mer regn på väg mot översvämningsdrabbade områden

Uppdaterad
Publicerad

Redan översvämningsdrabbade områden i Gävleområdet riskerar ytterligare problem. Under onsdagen drar ett nytt regnoväder in mot Gästrikland och Uppland. SMHI har utfärdat klass 1-varningar för båda områdena.

I förra veckan drabbades Gävleområdet att översvämningar efter kraftiga regn – på vissa håll föll uppemot 170 millimeter på kort tid. Det har lett till stora materiella skador på bland annat vägar och byggnader.

Under onsdagen väntas mer regn dra in över området. Den här gången rör det sig om cirka 30-50 millimeter fram till torsdag kväll.

– Det är inte lika stora regnmängder som förra veckan, men det kan ändå leda till lokala översvämningar eftersom marken är så mättad, säger SVT:s meteorolog Maria Augutis.

”Ta det försiktigt”

SMHI har utfärdat en klass 1-varning för höga vattenflöden i Gavleån. En klass 1-varning har också utfärdats för Uppsala län, där 35-50 millimeter regn väntas fram till torsdag morgon.

I Jämtland och Härjedalen varnar man för hårda vindar. Det blåsiga vädret ska sedan röra sig nedåt i landet och området runt Gävle ser också ut att drabbas.

– Ta det försiktigt, ta in lösa föremål och förbered dig på att det kan komma riktigt stora regnmängder igen, uppmanar Maria Augutis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.