SVT:s meteorolog Åsa Rasmussen. Foto: SVT/TT

Meteorologen: Då kommer värmen

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska våren har än så länge lyst med sin frånvaro. Men under veckan ser det äntligen ut att bli varmare igen.

– Under onsdag och torsdag kan vi komma upp i tvåsiffriga plusgrader på flera håll i landet, säger SVT:s meteorolog Åsa Rasmussen.

Mars månad avslutades med ett ordentligt kalluftsutbrott som gav minusgrader över stora delar av landet. De första dagarna i april tycks fortsätta i kylans tecken men redan på tisdagen börjar varmluft ta sig upp söderifrån.

– Och på onsdag blir det ännu lite varmare, säger Åsa Rasmussen.

Varmt men ostadigt

Den som längtar efter många och långa soltimmar får dock bita ihop ytterligare ett tag. Varmluft som krockar med kalluft betyder nämligen ostadigt väder. Därför kan södra och mellersta Sverige räkna med både regn och snöfall under onsdagen.

– Men där molnen spricker upp och solen tittar fram kan det bli tvåsiffriga plusgrader under onsdagen, åtminstone i Skåne, Blekinge och delar av Småland, säger Åsa Rasmussen.

Varmt sedan kallt

Trenden med varmt och ostadigt väder fortsätter under torsdagen. Varmluften når då ännu längre norrut och det finns chans på tvåsiffriga plusgrader hela vägen upp till norra Svealand.

Därefter ser kalluften ut att ta ett visst grepp om landet igen, även om det är svårt att sia om temperaturer så långt fram i tiden.

Och att gissa om vårens eventuella framfart under kommande veckor är något Åsa Rasmussen helst undviker.

– Det kallas ju aprilväder av en anledning, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.