Foto: Privat/Wikimedia

Mia-Jonas banar ny väg – blir Sveriges förste ”nämndehen”

Mia-Jonas identifierar sig inte bara som en kvinna, och inte bara som en man. I sin roll som kommunalpolitiker för Socialdemokraterna har hen arbetat för att hbt-certifiera Helsingborg, och blir nu första nämndemannen i Helsingborg med en könsöverskridande identitet.

Mia-Jonas Plunteman, 31, blir ny nämndeman i Helsingborg, men inte vilken nämndeman som helst, utan Sveriges kanske förste ”nämndehen”.

– Många tycker att det här kanske bara är ett ord, men för väldigt många är det mer än så. Det handlar om deras identitet och våra föreställningar gör att det finns många som far illa av de här normerna, säger Mia-Jonas till SVT Nyheter.

Som nämndeman kommer Mia-Jonas att representera Sveriges befolkning vid domstolsbesluten vid tingsrätten i Helsingborg, och vill arbeta med ungdomsärenden.

”Jag är den jag är”

– Det känns väldigt viktigt för mig. Jag identifierar mig varken som man eller kvinna. Jag är den jag är.

Vad är den viktigaste frågan för dig att jobba med i fortsättningen?

– Jag kommer fortsätta att arbeta för att HBT-personers erfarenheter lyfts fram och att alla offentliga verksamheter HBT-certifieras. Självklart känner jag extra starkt för ungdomsärenden, men ser givetvis fram emot att ta mig an alla ärenden med.

Mia-Jonas vill också vara en förebild för andra.

– Många som jag pratar med vågar inte ”komma ut” för att de är oroliga att deras vänner eller anhöriga ska reagera negativt. Men vad är viktigast: Att du själv mår bra eller att någon annan gör det? Jag hoppas att fler vågar välja sig själva.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer