Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S). Foto: SVT

Migrationsministern: ”Danmark tar ansvar”

Uppdaterad
Publicerad

Som ett svar på de svenska id-kontrollerna inför Danmark också gränskontroller. Sveriges justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) välkomnar beslutet och menar att Danmark nu tar ansvar för Norden.

– Vi ser positivt på det. Jag tycker nog att Danmark borde gjort det här tidigare. En del av våra problem i höstas uppstod genom att Danmark fungerade som ett transitland, det vill säga att människor – trots att de inte hade uppehållstillstånd – kunde åka rakt igenom Danmark i strid med Schengen-reglerna. Det här innebär att Danmark nu tar ett större ansvar för Norden och att det nu blir lite mer ordning och reda i det här systemet.

Vad blir effekterna för Sverige?

Sverige inför gränskontroller

– Det kommer förmodligen innebära att färre flyktingar kommer att komma till Sverige eftersom de inte kommer kunna resa vidare genom Danmark. Det är en effekt som vi har eftersträvat, vi har under hösten fått så pass många asylsökande till Sverige.

Men Johansson vill inte spekulera i om det danska initiativet att införa gränskontroller nu innebär att de svenska blir överflödiga.

– Gränskontrollen i Danmark har bara varit igång några timmar och vi har haft id-kontroller i mindre än ett dygn. Vi följer utvecklingen dag för dag, vecka för vecka, så får vi ta ställning i efterhand vad som bör göras.

Det svenska id-kontrollerna gäller inledningsvis för sex månader framöver, men kan komma att ändras beroende på hur situationen utvecklas.

Moderaterna vill hellre se direktavvisningar

Moderaternas vice ordförande Peter Danielsson (M), kommunalråd i Helsingborg, förstår liksom Johansson det danska beslutet.

– Det krävs en europeisk lösning på flyktingkrisen, Sverige, Danmark och Tyskland kan inte klara detta själva. Men där är vi inte än och då är det ett förståeligt beslut från dansk sida, säger han till TT.

– Vi behöver minska flyktingtrycket, men det hade varit bättre med vårt huvudförslag om direktavvisningar vid gränsen av personer som kan söka asyl i andra säkra länder. Det hade kunnat ske vid gränsen av en myndighet och hade inte inneburit samma problem för resenärerna, säger Danielsson.

”Måste kunna ge bra mottagande”

Johansson nämner hur mottagandesituationen i Sverige utvecklats under de senaste fyra månaderna då 115.000 människor sökt asyl i Sverige, varav 26.000 är ensamkommande barn.  

– Det är 1.000 skolklasser som anlände till Sverige under fyra månader i höstas. Vi har dragit slutsatsen att vi måste fokusera på de människor som tagit sig hit, så att vi kan ge dem ett bra mottagande. Då kan vi samtidigt inte ha en situation då det fortsättningsvis kommer mellan 7-, 8-, 9-,10.000 i veckan, säger Johansson och tillägger:

– Om det här beslutet från Danmark innebär att antalet som kommer till Sverige minskar ytterligare får vi mer andrum för att ta hand om dem som kommit.

”För många” – trots minskning

I veckan har det kommit 2.000 asylsökande till Sverige, vilket innebär en kraftig minskning jämfört med tidigare veckor. Men Johansson anser att det ändå handlar om för många människor.  

– 2.000 ligger fortfarande mycket högre än vad det erfarenhetsmässigt kommer vid den här tiden på året. Vi befinner oss mitt i vintern, det brukar vara mycket lägre tal. 2.000 per vecka det är 100.000 om året. Jag skulle nog vilja säga att vi långsiktigt behöver en längre nivå, säger Johansson och säger att när våren kommer är det troligt att antalet asylsökande kommer att öka till höstens nivåer med upp till 10.000 människor per vecka. Det vet vi erfarenhetsmässigt. Och det är därför som vi har infört de här åtgärderna: förändringen av lagstiftningen men också id-kontrollerna som gäller från idag.

”Kan ej riskera bostadslöshet”

Vad skulle vara en rimlig nivå som Sverige kan ta emot?

– Jag vill inte uttala mig om några siffror, jag bara säger att vi långsiktigt bör komma ner från de tal vi ligger på i dag, så att vi ser att det håller för en långsiktig period. Det räcker inte med att det dippar under någon vecka eller två. Vi behöver kunna vara på fast mark. Alternativet kan inte vara att vi helt öppnar våra gränser, för då är vi tillbaka i en situation som vi var i oktober-november när människor fick sova på pappkartonger på Malmö-mässan, när vi inte kunde garantera tak överhuvudet trots att det var snö och minusgrader ute. Jag är väldigt oroad över att om vi inte vidtar åtgärder så är risken ganska stor att vi plötsligt befinner oss i ett läge när vi har 10-, 15-, kanske 20.000 människor på gatan i Sverige utan något tak över huvudet – mitt i en svensk vinter. Det vill jag inte hamna i.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige inför gränskontroller

Mer i ämnet