Sveriges migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) säger till Ekot att arbetskraftsinvandrare och studerande inte ska få sitt permanenta uppehållstillstånd indraget. Arkivbild. Foto: Henrik Montgomery/ TT

Migrationsministern: Vissa får behålla permanenta uppehållstillstånd

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte alla som kommer att få sina permanenta uppehållstillstånd indragna, utan de som kommit till Sverige för arbete eller studier kan få behålla sin säkra plats. Det säger migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) i Ekots lördagsintervju.

Oro och frågor kring rättssäkerheten har växt kring förslaget i Tidöavtalet om att permanenta uppehållstillstånd som redan beviljats ska dras tillbaka. Cirka 300 000 personer i Sverige som tidigare haft en säker plats i Sverige, kan nu inte räkna med att få stanna.

– Jag träffade representanter av stora delar av civilsamhället igår, och de uttryckte just detta och det gör mig bekymrad. Människor som lever på ett hederligt sätt, försöker lära sig svenska, bli självförsörjande och gör allt de kan för att komma in i samhället, ska inte känna sig oroliga, säger Malmer Stenergard till Ekot.

Söka medborgarskap

Normalt kan myndighetsbeslut som gynnar den enskilda inte dras tillbaka. Regeringen är dock inställda på att majoriteten av människorna med permanent uppehållstillstånd ska bli av med dem, för att istället söka medborgarskap.

– Det gäller bara asylrelaterade uppehållstillstånd. Det är inte aktuellt i fallen som rör arbetskraftsinvandrare och studerande, säger ministern.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag skulle vara orolig om jag hade permanent uppehållstillstånd”, säger Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.