Foto: TT

Migrationsministern ser ingen anledning att ompröva asylpolitiken

Publicerad

Migrationsminister Morgan Johansson ser ingen anledning att ompröva regeringens politik nu när antalet asylsökande minskar. Människor på flykt måste söka asyl i andra länder. ”Våra system klarar inte av mer”, säger han.

Migrationsverket presenterade på onsdagen sin nya verksamhets- och utgiftsprognos, som visar att färre flyktingar och migranter än väntat söker sig till Sverige.

Trots att antalet asylsökande har minskat kraftigt anser inte migrationsminister Morgan Johansson (S) att gräns- och id-kontrollerna bör tas bort.

– Läget är ju ohyggligt svårbedömt. Vi lärde oss förra hösten att det kan utvecklas väldigt snabbt. På några veckors tid ökade det från ett par tusen i veckan upp till nästan tiotusen i veckan. Det säger oss att man ska vara försiktig med att lägga om politiken.

UNHCR pekar på att antalet som flyr fortfarande är lika högt. Vart ska de ta vägen när Europa stänger?

– De måste söka asyl i andra EU-länder. Vi har tagit emot dubbelt så många som senaste rekordåret. Våra system klarar inte av mer.

Vad händer om Migrationsverkets prognos svänger och allt fler kommer till Sverige, fler än 100.000. Vad gör ni då?

– Då tar vi ställning till det då. Jag ser inga sådana risker nu, tvärtom de åtgärder vi vidtog i höstas är det som har effekt.

Barnperspektivet saknas

Men Rädda Barnen är kritiskt mot de migrationspolitiska åtgärder som lagts fram och menar att barnperspektivet saknas.

– Det är inte så att det är färre barn på flykt, tvärtom är det fler barn på flykt. Det vi ägnar oss åt i Sverige just nu är ett signalpolitiskt spel med barn som levande pjäser, säger generalsekreterare Elisabeth Dahlin till TT.

När det gäller ensamkommande skriver Migrationsverket ner prognosen till 7.000 barn i huvudscenariot, jämfört med 18.000 i februariprognosen.

Efterlyser ordning

Moderaterna påpekar att det finns omfattande problem i flyktingmottagandet: brist på bostäder, brist på skolplatser och långa handläggningstider. Partiets talesperson i flyktingfrågor, Johan Forsell, efterlyser mer ”ordning och reda” i migrationspolitiken om Sverige ska klara av att ta emot människor på ett bra sätt framöver.

– Sverige har på två års tid tagit emot 250.000 människor. Vi ser också omfattande problem i hela mottagningskedjan. De här problemen kan man inte tänka bort, det måste man lösa med ny politik. Det är det som vi moderater driver på regeringen för att det ska komma fram, säger han till SVT Nyheter.

Sätta press på EU

Vänsterpartiets migrationspolitiska talesperson Christina Höj Larsen anser att regeringens nya hårdare flyktinglag borde förpassas till papperskorgen. I stället behövs en flyktingpolitik som sätter press på att EU tar ett gemensamt ansvar, menar hon.

– Det kan man göra genom att hålla tillbaka EU-medlemsavgiften. Vi behöver fler lagliga vägar för att söka skydd i Europa. Vi behöver en politik som koncentrerar sig på, när människor är i Sverige, att rusta dem med bostad, utbildning, arbete.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer