Widar Andersson, chefredaktör för socialdemokratiska Folkbladet, till vänster. Foto: SVT/TT

Familjeåterföreningar knäckfråga för S och C: ”Skulle bli förvånad om S övergav sin hållning”

Uppdaterad
Publicerad

Centerpartiet har blivit en nyckelspelare i förhandlingarna om regeringsmakten. Socialdemokraterna förhandlar nu med partiet för att vinna över deras stöd i statsministerfrågan. Men att partierna ska kunna enas om rätten till familjeåterförening är liten, enligt Widar Andersson, chefredaktör för socialdemokratiska Folkbladet.

Rätten till familjeåterförening för de flyktingar som kommer till Sverige är en viktig fråga för Centerpartiet. Och chanserna för Centern, och även Liberalerna, att få igenom kraven om familjeåterförening är väldigt goda, enligt Susanne Nyström, ledarskribent på liberala Eskilstunakuriren.

– Ett skäl är Migrationsöverdomstolens dom i november, som slog fast att Sveriges regler i dag strider mot Europakonventionen eftersom det man vill uppnå inte står i proportion till inskränkningen det här är för individerna, sade hon i SVT:s Aktuellt på onsdagen.

Regeringsbildningen

Sedan finns rent matematiska skäl, enligt Susanne Nyström.

– Om Stefan Löfven vill bli statsminister måste han åtminstone tolereras av Centern, Liberalerna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Alla de här partierna är för familjeåterförening.

”Ökad risk för växande klyftor”

Men Widar Andersson, chefredaktör för socialdemokratiska Folkbladet, tror inte det är så enkelt.

– Socialdemokraterna riskerar, om det nu skulle bli en regering av det här, att få leda ett land med allt växande klyftor, allt större ojämställdhet, allt större arbetslöshet och allt större skillnad mellan människor som bott här länge och som är nyanlända.

Widar Andersson har svårt att se hur S och C skulle kunna enas i frågan.

– Jag skulle bli väldigt förvånad om Socialdemokraterna nu övergav sin hållning som man fått kämpa sig igenom de här tre åren, med så mycket kritik från olika håll, och bara släppa den igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regeringsbildningen

Mer i ämnet