Ett hundratal människor väntade i dag utanför Migrationsverkets boende. Foto: Hugo Lindkvist, SVT/TT

Migrationsverket: Asylsökande kan tvingas sova ute

Uppdaterad
Publicerad

Migrationsverket kan snart inte garantera att asylsökande får tak över huvudet. I dag har man larmat andra myndigheter om den akuta boendesituationen. – Det kan vara så att vi är där när som helst, det kan vara i helgen och det kan bli i veckan, säger Mikael Hvinlund, kommunikationsdirektör på Migrationsverket.

Möjligheterna att hitta boende för asylsökande blir allt svårare. I dag har Migrationsverket på ett möte med Sveriges kommuner och landsting, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap samt Länsstyrelsen informerat om den akuta situationen.

– Vi närmar oss mer och mer ett läge där staten inte kan lösa boendesituationen. Det har vi velat flagga för, säger Mikael Hvinlund, kommunikationsdirektör på Migrationsverket.

Jakt på bostäder

Att antalet asylsökanden ökat mycket de senaste månaderna är naturligtvis en av förklaringarna till boendekrisen. Men även den senaste tiden bränder på asylboenden spelar in. Bränderna har gjort att försäkringsbolag nu begär skyhöga premier eller vägrar försäkra boenden.

– Chanserna för oss att lösa uppgiften minskar hela tiden. Vi jagar bostäder hela tiden, vi letar evakueringsplatser hos kommunerna men också fler boenden av kommersiella aktörer. Det går trögare och trögare. Ena stunden har vi helt slut, i nästa stund har vi fått fram några.

Barn prioriteras

Exakt när platserna tar slut och asylsökanden tvingas sova under bar himmel är svårt att säga. Antalet asylsökanden som kommer till Sverige fluktuerar och jakten på nya boenden pågår ständigt. Men redan i natt har läget på Migrationsverkets lokaler i Jägersro i Malmö varit extremt ansträngt.

– Bussar kom hit under hela natten och människor fick inte lämna platsen förrän de registrerats. Det satte en enorm press på verksamheten, säger Fredrik Bengtsson, kommunikatör på Migrationsverket.

Även i dag köar ett hundratal människor för att komma in i lokalerna. På platsen finns framförallt många unga män men också kvinnor och barn, rapporterar SVT:s reporter Hugo Lindkvist från platsen.

Barnfamiljer och ensamkommande barn prioriteras, men för ensamstående män är läget svårare.

– Det kan sluta med att folk inte har tak över huvudet, säger Mikael Hvinlund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sverige inför gränskontroller

Mer i ämnet