Foto: TT

Migrationsverket: ”Kan komma 150.000 flyktingar i år”

Uppdaterad
Publicerad

Migrationsverket ser inte att trycket på mottagandet kommer att minska under nästa år. Samtidigt ökar pressen på regeringen att agera.

– Vi ser nu ett scenario på över 150.000 människor i Sverige, säger Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson

Migrationsverket tror också att trycket med största sannolikhet kommer att fortsätta också nästa år.

– Vi måste ha en beredskap för att kunna möta ett okänt antal, menar Anders Danielsson.

#flykt

Trycket på regeringen att agera ökar i takt med att kommuner larmar om ohållbara situationer.

– Vi tidigarelägger lagstiftningar och vi höjer ersättningarna från första januari, säger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) i Aktuellt, som svar på frågan vad regeringen ska göra för att få bukt med den kris som råder inom flyktingmottagandet.

Det handlar om anvisningslagen – som tvingar kommuner att ta emot flyktingar – och en ny boendeform, kallad stödboende, som ska göra det lättare att få fram fler boenden, som nu tidigareläggs och träder i kraft den 1 januari 2016. Regeringen höjer också ersättningarna till kommunerna för mottagande.

– Men vi ska också klara hösten. Då handlar det om att få fram så många boendeplatser som möjligt, säger Johansson.

”Alla måste hjälpa till”

Just nu söker 1.500 människor dagligen asyl i Sverige och hittills i år har 90.000 människor sökt asyl i landet.

– Det är en stor utmaning för Sverige, inte bara för Migrationsverket, utan för Sveriges kommuner, för frivilligorganisationer, för hälso- och sjukvård och för skolan, säger Migrationsverkets chef Anders Danielsson i Aktuellt och tillägger att nu rådande situation kräver att alla parter samarbetar och visar varandra ödmjukhet.

– Vi tjänar ingenting på att peka finger.

Men om EU inte tar sitt ansvar och samordnar mottagande, utan varje stat i stället agerar på egen hand, väntar än större utmaningar för Sverige.

Fördelningsnyckel för EU

Även om många av EU-länders har en ohjälpsam attityd i flyktingfrågan ser Morgan Johansson en framgång i den fördelningsplan av 160.000 flyktingar, som befinner sig i Grekland och Italien, som EU-parlamentet lyckats enas om tidigare.

– Vi har lyckats att få till en fördelningsnyckel för första gången, så att man kan ålägga alla EU:s länder att ta emot flyktingar.

Registrera och hämta

För Sveriges räkning nämner Morgan Johansson två viktiga hörnstenar i mottagandet: den ena är registrering av nyanlända flyktingar. Den andra är att de som blivit registrerade sedan hämtas av den kommun som blivit ålagd att ta emot dem.

– Det är en snedfördelning över landet och därför måste alla kommuner hjälpa till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet