Genrebild. Nästan 400 offer för människohandel har identifierats av Migrationsverket i år, och i drygt 170 av fallen handlar om människohandel för sexuella ändamål. Foto: TT

Migrationsverket: Fler fall av människohandel

Publicerad

Fler fall av misstänkt människohandel än tidigare upptäcks av Migrationsverket. I närmare hälften av fallen handlar det om människohandel för sexuella ändamål, enligt intern statistik från myndigheten som Sveriges Radios Kaliber tagit del av.

Nästan 400 offer för människohandel har identifierats av Migrationsverket i år, och i drygt 170 av fallen handlar om människohandel för sexuella ändamål. För tre år sedan var motsvarande siffra runt 100, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

– Där ser man att det här håller i sig. Det här innebär att slutsiffran för 2017 hamnar en bra bit över 400. Tyvärr ser vi också att antalet minderåriga ökar, säger Kajsa Törnqvist Netz, Migrationsverkets samordnare i arbetet mot människohandel.

Migrationsverket har utbildat fler handläggare i att identifiera offer för människohandel, vilket kan förklara den högre siffran.

Människohandel upptäcks i hela landet.

– Det är många gånger de mindre kommunerna som man skjutsar kvinnorna till, säger Kajsa Törnqvist Netz.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer