Migrationsverket förlorar 5.000 platser när turisterna kommer

Uppdaterad
Publicerad

Många flyktingar som har kommit till Sverige senaste tiden får bo på turistanläggningar runt om i landet. Men när turisterna kommer åker dom ut på många håll, totalt blir Migrationsverket av med 5.000 platser på turistanläggningarna under våren.

När den sista turisten har lämnat Kneippbyn på Gotland för sommaren står hela anläggningen med Villa Villekulla, vattenrutschkanor och stugby normalt sett  tom. Men inte i år. 200 flyktingar från framförallt Syrien och Afghanistan bor i stugorna medan snön yr runt knutarna. Men bara tills turisterna kommer igen. Den 21 maj ska alla flyktingarna vara ute ur stugorna.

– Vår säsong börjar dra igång i maj. Då kommer de första turisterna, säger Bobbo Werkelin, VD Kneippbyn.

#flykt

Och Kneippbyn är bara ett exempel.

– Totalt är det mellan 40 och 50 anläggningar med sammanlagt 5.000 platser som vi ska omfördela flyktingar från fram till sommaren, säger Magnus Gustavsson, sektionschef på Migrationsverket.

Tuff uppgift

Till det kommer alla evakueringsboenden i till exempel idrottshallar, som också måste utrymmas den närmaste tiden. Det är minst lika många: 5.000-6.000 platser.

– Det är en tuff uppgift. Det är jättesvårt att fixa det här, men vi har bra personal och vi jobbar stenhårt för att lösa det, säger Magnus Gustavsson på Migrationsverket.

Problemen med att hitta tak över huvudet för alla flyktingar har alltså inte försvunnit för att flyktingströmmen har minskat till en bråkdel jämfört med i höstas.

En del av de förlorade platserna på turistanläggningar och evakueringsboenden löser man genom att flyktingar får asyl och flyttar ut till kommuner, eller får avslag och lämnar Sverige. Men samtidigt kommer det fortfarande runt 1.000 nya asylsökanden varje vecka.

– Vi letar nya boenden, precis som vi gör hela tiden, men vi ser att  det blir svårare och svårare. Det finns en mättnad på marknaden. Vi har ju hållit på och letat platser i tre års tid nu, säger Magnus Gustavsson.

Extraintäkter

Migrationsverket sluter avtal på några månader i taget med alla asylboenden, både åretruntboenden och turistanläggningar.

– Vi fick en förfrågan från Migrationsverket i höstas om vi kunde ha bäddar tillgängliga och hjälpa till. Vi såg att vi kunde göra det i sex månader, och det är vi glada för, säger Bobbo Werkelin.

Kneippbyn får strax under 350 kronor per flykting och dygn för mat och boende. Det innebär att man kan få extraintäkter på drygt 10 miljoner kronor under vintern. Men hur stor vinsten blir vet inte företaget.

– Vi har gjort en budget, men den håller vi inte. Vi har större kostnader för till exempel vakter än vi räknat med. Elkostnaderna blir också högre eftersom många vill ha det väldigt varmt i bostäderna nu när det är kallt ute, säger Bobbo Werkelin.

”Alla vill stanna”

Hasim Quasem, som SVT träffar på ute i kylan på Kneippbyn, skulle gärna vilja stanna kvar på Gotland även under sommaren.

– Alla som bor här vill stanna här. Vi har varit här i ungefär två månader. Vi har haft det bra under den här tiden, för det är en turistort och boendet är bra. Därför önskar vi stanna här så länge, säger han.

– Vi skulle inte klara av att fortsätta med asylboende under sommaren. Det ligger redan bokningar på anläggningen, säger Bobbo Werkelin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet