Fler ensamma barn än någonsin kommer nu till Sverige, och det krävs ett bättre samarbete mellan berörda myndigheter och kommuner för att klara tillströmningen, fastlår Migrationsverkets chef. Under de senaste två veckorna var antalet 607 respektive 676 barn, vilket är väsentligt över den senaste prognosen.
– Det grundsystem vi har i dag för mottagandet av ensamkommande asylsökande barn trädde i kraft 2006. Antagandet var då att Sverige skulle ta emot runt 400 ensamkommande asylsökande barn per år, säger Anders Danielsson enligt ett pressmeddelande.
”Krävs extraordinära lösningar”
Nu gäller det att kavla upp ärmarna och hjälpas åt, är Anders Danielssons budskap. På Migrationsverkets hemsida skriver myndigheten att man nu ”bjuder in till dialog”.
– Vi måste lösa uppgiften, och om vi alla gör så gott vi kan tillsammans så kan vi klara det här. En extraordinärsituation kräver extraordinära lösningar. Det är krig i länderna där barnen kommer ifrån, säger Anders Danielsson till TT.
Han tycker att Migrationsverket, SKL (Sveriges kommuner och landsting), kommunerna, Socialstyrelsen, Skolverket, barnombudsmannen och länsstyrelserna tillsammans ska sätta sig ned och fundera kreativt hur de kan hjälpas åt för att ta emot alla barn.
Fem nya boenden på en vecka
I exempelvis Malmö rapporterar Sveriges Radio om en situation som facket betecknar som ohållbar. Bara den senaste veckan har fem nya boenden öppnats.
Fackförbundet SSR har slagit larm. Situationen med ny och oerfaren personal och skenande övertid innebär risker både för barnen och för personalen, anser facket.
Ministern lovar extra pengar
Migrationsminister Morgan Johansson (S) kallar Migrationsverkets situation ”ett stort bekymmer”. Men myndigheten får prioritera sina resurser, menar ministern.
– Den akuta situationen måste Migrationsverket och kommunerna lösa inom ramen för sina arbetsuppgifter, säger Morgan Johansson.
Ministern lovar dock extra pengar till kommunerna nästa år.
– Vi ligger i förhandlingar just, men jag kan säga så pass mycket som att det blir en rejäl satsning som kommer underlätta för kommunerna, säger Morgan Johansson.
Regeringen kommer också att föreslå förändringar i reglerna kring de ensamkommande flyktingbarnens boendeformer, där ungdomar ska kunna bo på stödboenden i stället för HVB-hem.
– Det skulle både sänka kostnaderna och underlätta rekryteringen av fler boendeplatser, säger Johansson.
”Problemet kommer inte försvinna”
Långsiktigt är mottagningssystemet tvunget att ändras, enligt migrationsministern.
– Det här är inte ett problem som kommer försvinna. Krigen i världen pågår. Det finns inga tecken på att situationen i länder som Afghanistan och Eritrea, som många ensamkommande kommer ifrån, kommer att förbättras den kommande tiden. Vi måste ha en kostym som är större, som klarar den här typen av åtaganden under lång tid, säger Morgan Johansson.
Ansträngda kommuner
Migrationsverket har mottagningsenheter i bland annat Malmö, Mölndal, Solna och Sigtuna. Dessa kommuner ansvarar för mottagandet av barnen tills Migrationsverket har registrerat dem och placerat dem i en kommun. Just nu är situationen för ankomstkommunerna mycket ansträngd. Även för Migrationsverket är läget ansträngt – personal skickas till exempelvis Malmö för att hjälpa till med registreringen av barn som kommer dit.
Källa: Migrationsverket