Migrationsverkets försvar i Märsta Foto: Pelle Wickman, SVT

Migrationsverket skulle fixa 150 nya förvarsplatser – blev 60 stycken

Publicerad

Det går trögt för Migrationsverket att bygga ut förvaret. Migrationsverket sade förra året att målet var 150 nya platser, och enligt regeringens uppdrag skulle förvaret utökas med 100 platser under 2018.
Men det blev bara 60, visar SVT Nyheters genomgång av statistiken.

Om Migrationsverket eller polisen bedömer att en person som ska utvisas från Sverige riskerar att hålla sig undan kan denna person låsas in i så kallat förvar.

Men det finns i dag för få platser i förhållande till hur många som skulle behöva placeras i förvar, anser de myndigheter som berörs direkt av frågan. Bedömningen om platsbrist gjorde regeringen redan 2016, och gav redan då i uppdrag åt Migrationsverket att utöka antalet förvarsplatser.

Platserna har förvisso ökat något, men långsamt. Hösten 2016 fanns 357 platser, i dag 417. Det visar SVT Nyheters genomgång av statistiken. Vid årsskiftet 2018/2019 borde åtminstone 456 platser ha funnits, enligt regeringens senaste uppdrag.

Nya anläggningen försenad

I våras sade Migrationsverket i ett pressmeddelande att ”ambitionen är ytterligare cirka 150 platser” under år 2018. Men det blev alltså bara 60 nya platser. Målet i pressmeddelandet vill Migrationsverket inte lägga speciellt stor vikt vid i dag.

– Uppdraget har alltid varit 100 platser, och det är det vi kommer lösa in när vi får öppna de sista platserna i Ljungbyhed, säger Torbjörn Nyberg, förvarschef vid Migrationsverket, till SVT Nyheter.

Det han pratar om är öppningen av den helt nya förvarsanläggning i skånska Ljungbyhed som aldrig blev av under fjolåret. Planen är nu att denna anläggning ska öppna i slutet av april 2019.

– Tyvärr blev det fördröjningar i både upphandlingsdelen och byggnadsdelen.

”Finns inga lediga objekt”

Dessutom har Migrationsverket, trots att det pratats om saken i flera år, inte påbörjat något bygge av förvar i norra Sverige. Här pågår nu en upphandling där Migrationsverket säger att man hoppas på ”flera intressanta anbud”. Samtidigt letar myndigheter som kriminalvården och Statens instutionsstyrelse efter samma typ av lokaler och anläggningar. Öppningen av ett nytt förvar i Norrland kan komma att dröja länge.

– Det finns inga lediga objekt och det tar minst tre-fyra år att bygga nytt förvar, säger Torbjörn Nyberg, och fortsätter:

– Det går inte att bara ta vilket hus som helst. Det är i princip samma krav som gäller för ett fängelse.

Polisen bedömer att man inom några år behöver uppåt dubbelt så många platser som finns i dag.

– I viss del har väl Migrationsverket svarat på det, men inte alls i den utsträckning som vi hade önskat. Det går enligt vårt förmenande för långsamt, säger Per Löwenberg, gruppchef vid nationella gränspolisens strategiska enhet.

Tvingas avstå beslut om förvar

I nuläget ser polisen inget minskat behov, trots att den så kallade tillfälliga asyllagen dramatiskt pressat ned siffrorna i antalet asylsökande och även antalet avslag de senaste åren. Per Löwenberg bedömer att det är fullt på förvaren ”i princip hela tiden”.

– Det är ett utflöde av personer från förvaren varje dag. Men det är också ett inflöde varje dag. Vi hade kunnat skruva upp inflödet ytterligare, om det funnits kapacitet, säger Per Löwenberg

En konsekvens av platsbristen kan bli att ”Polismyndigheten tvingas avstå att fatta beslut om förvar i vissa fall trots att grund finns”, som Gränspolisen uttrycker det i ett mejl till SVT Nyheter.

– Då kan de ställas under uppsikt istället, och polisen kan besluta att de ska komma och anmäla sig några gånger i vecka, till exempel vid en polisstation.

Fakta: Trögt med nya förvarsplatser

Visa

Till en följd av att antalet asylsökande ökade dramatiskt i Sverige 2015 har regeringen gjort bedömningen att behovet av förvarsplatser har ökat och väntas fortsätta öka framöver. De har därför gett Migrationsverket i uppdrag att utöka antalet förvarsplatser sedan 2016.

Migrationsverket satte under 2018 upp det konkreta målet att ha minst 456 platser runtom i landet före årsskiftet, detta efter att regeringen gett i uppdrag att just så många platser då skulle finnas. Vid årsskiftet fanns 417 platser.

TOTALT ANTAL FÖRVARSPLATSER – UTVECKLING PER ÅR

2018 (november): 417
2017 (november): 357
2016 (september): 357

Källa: Migrationsverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer