Foto: TT

Migrationsverket vill ha skydd mot extremvänstern

Uppdaterad
Publicerad

Migrationsverkets generaldirektör ryter till mot polisen och kräver kraftigt höjt skydd. Efter en lång rad av attentat och skadegörelse mot myndigheten har personalen blivit skrämd och generaldirektören utesluter inte att detta påverkar besluten som myndigheten fattar.

Sönderskurna däck, krossade rutor och inredningar. Sprayade slagord. De senaste två åren har Migrationsverket drabbats av i genomsnitt en attack eller skadegörelse varannan vecka.

– Man har till och med slängt in molotovcoctails under våra bilar. Vi blir hotade. Personalen blir rädd, säger Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson.

Extremvänstern

Under 2012 och 2013 har 54 händelser polisanmälts.

– Mig veterligen har ingen dömts, säger Anders Danielsson som inte tycker att samhället och polisen tar angreppen på allvar.

– Hade attackerna skett mot domstolarna eller Kronofogden tror jag både opinion och media hade reagerat annorlunda, fortsätter han. Det är som att detta är något vi får tåla, men detta kan vi inte tåla.

Vid några tillfällen är det hakkors som sprayats, men oftare är det budskap som ”Era avslag dödar”, ”No Borders” eller anarkistsymboler.

Gärningsmännen finns att hitta i extremvänstern, menar Migrationsverket.

Ett rop på hjälp

Danielsson, som själv är före detta Säpochef, har nu skrivit till sin efterträdare den nye Säpochefen och rikspolischefen. Brevet är ett rop på hjälp om bättre skydd.

Ingen av de båda polischeferna har gett SVT en intervju i dag. Justitieminister Beatrice Ask (M) tror att skyddet kan höjas om polisen och Migrationsverket samarbetar bättre.

– Det här är ett allvarligt problem. Man måste sätta fokus på de här extremgrupperna och det har säkerhetspolisen ansvar för att göra, säger Beatrice Ask (M).

Frågan är om rädslan bland Migrationsverkets personal kan leda till att man påverkas när man fattar beslut, till exempel om avvisningar?

– Den integriteten tror jag vi har att det inte påverkar, men ingenting går ju att utesluta, säger Anders Danielsson.

Okynnesbrott

– Naturligtvis är det besvärande med den politiska kopplingen som finns i den här brottsligtheten och den ska vi ta på stort allvar. Men det rör sig säkert också om annan okynnesbrottslighet, säger Johan Grenfors, biträdande rikskriminalchef, till SVT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer