Mikael Bedrup om tv-mannen Bengt Bedrup: -Min pappa var periodare

Publicerad

Omkring 400.000 barn i Sverige lever med en förälder med ett riskabelt alkoholbruk, enligt en bedömning från Folkhälsoinstitutet. Barnen lever i en otrygg värld och får sällan stöd.

Det krävs breda insatser för att nå dessa barn. Skolan och förskolan har ett stort ansvar, enligt Sven Bremberg på Folkhälsoinstitutet.

-Barnen behöver begripa sig på sina egna känslor bättre så att de kan hantera besvärliga situationer, både för sig själva och för att kunna knyta an till andra människor utanför familjen. Det är ofta det som hjälper.

” Min pappa söp”
Rapport har träffat Mikael Bedrup, son till tv-personligheten Bengt Bedrup.

-Min pappa söp. Min pappa var periodare. Han försvann ut på krogen och var borta i flera dar många gånger och då var det en otrygghet hemma, när mamma försökte söka rätt på pappa.

Det har nu gått många år sedan dess men trots det har Mikael Bedrup bara två gånger fått svara på hur han kände sig under de perioder då pappan var borta.

-Jag lovade mig själv när jag var barn att jag aldrig skulle bli som pappa.

Svårt att knyta an
-Jag hade svårt med känslor, svårt med relationer, svårt att knyta an till folk och känna tillit.

Trots att Mikael Bedrup blev en framgångsrik man som vuxen så beskriver han hur han inom sig bar på ett stort tomrum som han inte visste hur han skulle täppa till.

-Jag fyllde det med arbete, relationer och slutligen alkohol, berättar Mikael Bedrup. Min dotter blev en av de starkaste vändpunkterna, när hon sa ”pappa blir så konstig när han dricker” så var det mina ord till min pappa.

Bengt Bedrup avled 2005 och hade då tagit tag i sitt missbruk och blivit alkoholupplysare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.