Miljardrekord för svenska techbolag

Publicerad

Sverige klättrar på listan över Europas främsta technationer, visar en ny rapport där Stockholm befäster sin ställning som ”Nordens Silicon Valley”.

I ”State of European Tech Report 2021” har riskkapitalbolaget Atomico kartlagt den europeiska techmarknaden. Europa håller på att komma ikapp USA på flera punkter. För första gången spräcker man 100 miljarder dollar-vallen vad gäller årliga investeringar i techbolag. Storbritannien lockar till sig allra mest kapital, visar rapporten som utnämner London till ”Europas främsta techhub”.

Sverige tar en fjärdeplats, till stor del tack vare de ytterligare 2,75 miljarder dollar som batteritillverkaren Northvolt tog in i år. Men Sverige visar också upp en bredd. Vi fick fyra nya enhörningar i år, branschordet som beskriver ett nystartat bolag som värderas till minst en miljard dollar. Numer är de svenska enhörningarna 21 till antalet. Norge har 11, Danmark nio och Finland fyra.

”Tar tid att bygga kompetens”

Finska matbudsföretaget Wolt, som nyligen såldes till amerikanska Doordash till en värdering av 7 miljarder Euro, är ett exempel. Och Helsingfors, med sin historia av framgångsrika spelbolag och den årliga techmässan Slush, konkurrerar med Stockholm om rollen som ”Nordens Silicon Valley”. Även om Stockholm vinner jämförelsen vad gäller pengar och antal bolag, så har de två städerna en sak gemensamt: tidigare entreprenöriella techsuccéer. Framgång föder framgång. Ett ”knowhow” som går i arv från en generation entreprenörer till en annan.

– Det tar tid att bygga kompetens. Många regeringar tror att om man bara investerar så kommer det byggas nya företag. Men det funkar inte så. Man måste ha folk som vet hur man bygger företag, säger Timo Ahopelto, medgrundare till finska Lifeline Ventures.

Experten: Ganska mycket slump

Men vad förklarar det första ”svenska techundret”, det som gav oss dagens giganter Spotify och Klarna? Erik Engellau-Nilsson är vd på stiftelseägda Norrsken som startades av en av Klarnas grundare, Niklas Adalberth.

– Jag tror det var ganska mycket slump. Vi hade några unika individer, som Niklas Zennström som startade Skype, som visade att det är möjligt att bygga företag i Sverige som har global påverkan. Det inspirerade andra entreprenörer och från de bolagen kom det i sin tur investerare. Den här ”ringar på vattnet”-effekten gör att vi ligger så långt före Finland, Norge eller Danmark.

I videon ovan får du följa med till svenska och finska startUp-campus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.