Miljardsatsning på rustning av allmännyttan

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen och Vänsterpartiet är överens om att satsa en miljard om året på upprustning av miljonprogramsområdena. Det är en dubbelt så stor satsning jämfört med den som fanns med i budgeten som föll i vintras.

Förhandlingarna om regeringens höstbudget är inne i ett slutskede. SVT Nyheter kan nu berätta att regeringen och Vänsterpartiet kommit överens om att satsa en miljard om året till 2019 på att rusta upp och energieffektivisera framför allt miljonprogrammens bostäder.

– Det innebär att väldigt många lägenheter nu kommer att kunna rustas och få en bättre miljö för de boende och det kommer att skapa väldigt många nya arbetstillfällen, säger Vänsterpartiets ekonomiskpolitiska talesperson Ulla Andersson.

Vallöfte

En upprustning av miljonprogrammen var ett vallöfte från samtliga rödgröna partier och fanns med i den budget som föll i höstas. Men då handlade det om 200 miljoner första året och en halv miljard åren efter. Satsningen nu är dubbelt så stor.

– För oss har det varit viktigt att få upp det här på högre nivåer och vi har lyckats nå en miljard per år. Det kommer att ha stor betydelse för intresset att börja renovera, säger Ulla Andersson.

Ska stödja omfattande renoveringar

Stödet ska gå till fastighetsägare som genomför omfattande renoveringar som annars inte skulle bli av. Andra krav är att upprustningen leder till betydande energieffektivisering och att man försäkrar att inte chockhöja hyrorna.

– Stödet ska kopplas till framtida hyresnivåer så att människor inte ska tvingas lämna sitt hem efter renoveringen, säger Ulla Andersson.

En miljard om året, hur finansierar ni det?

– Det kommer skattehöjningar men också genom att prioritera ner andra reformer. Vi kommer att återkomma till hur finansieringen utformas.

Hur många lägenheter kommer kunna rustas upp med den här satsningen?

– Det beror på intresset från fastighetsägarna men i och med att det är ett årligt återkommande stöd kan det bli omfattande och komma många hyresgäster till del.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Höstbudgeten 2015

Mer i ämnet